Op bijgevoegde foto reikt clustermanager en juryvoorzitter Tineke Runia de Focus op zorgprijs uit aan oncologieverpleegkundige Manon Somhorst.

Oncologieverpleegkundige Manon Somhorst wint Focus op zorgprijs

Array

Manon Somhorst, oncologieverpleegkundige in het Martini Ziekenhuis heeft dit jaar de Focus op zorgprijs gewonnen met haar onderzoek naar vermoeidheid bij kanker. De Focus op zorgprijs is is een initiatief van het Expertisecentrum Verpleegkunde. De prijs is bedoeld voor de verpleegkundige(n) die een praktijkonderzoek of kwaliteitsproject hebben gedaan dan wel een afstudeeronderzoek hebben geschreven over een verpleegkundig relevant onderwerp. Als winnaar vertegenwoordigt Manon dit jaar het Martini Ziekenhuis bij de landelijke Santeon Verpleegkunde Prijs. Santeon reikt deze prijs uit als stimulans voor verpleegkundig onderzoek dat een verbinding legt tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk.

Op bijgevoegde foto reikt clustermanager en juryvoorzitter Tineke Runia de Focus op zorgprijs uit aan oncologieverpleegkundige Manon Somhorst.

Op bijgevoegde foto reikt clustermanager en juryvoorzitter Tineke Runia de Focus op zorgprijs uit aan oncologieverpleegkundige Manon Somhorst.

Bewegen

Manon deed onderzoek naar het mobiliseren van oncologiepatiënten in het ziekenhuis. Uit haar onderzoek blijkt dat bewegen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van vermoeidheid bij deze patiëntengroep. Ze vertelt: ‘Ik hoor vaak van patiënten dat ze zich vermoeid voelen. Door hun ziekte en behandeling leveren ze vaak in op hun conditie en spierkracht. Zeker wanneer de patiënt bedlegerig is, kan dat heel snel gaan. Het klinkt misschien wat tegengesteld, maar het is voor hen dan juist goed om in beweging te komen. Mijn onderzoek toont dat ook aan. Mobiliseren is de enige bewezen effectieve manier om vermoeidheid tegen te gaan. Ik geef ze dan tips, zoals dat het beter is om vaker kort te bewegen dan in één keer lang. En om oefeningen te doen, dit kan heel eenvoudig zijn; bijvoorbeeld als ze in de stoel zitten tien keer hun knie optillen.’

Geredeneerd vanuit patiënt

De jury beoordeelt de inzendingen onder meer op relatie van theorie en praktijk, innovatie en originaliteit, relevantie voor andere collega’s en afdelingen, mogelijkheden voor daadwerkelijke implementatie en inhoud, opbouw en leesbaarheid. Juryvoorzitter Tineke Runia: ‘Kenmerkend voor de inzendingen van dit jaar is onder meer het degelijke literatuuronderzoek en het feit dat primair geredeneerd is vanuit de patiënt: wat voor hen belangrijk of comfortabel is.’ Zo kwam Manon op basis van haar onderzoek met praktische suggesties zoals looproutes met rustplekken op de afdeling en voorbeelden van oefeningen op de multimediaschermen aan het bed.

Bron: Martini Ziekenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen