Insulinegevoeligheid bij niet-alcoholische vette lever kan verbeteren met training

Insulinegevoeligheid van mensen met niet-alcoholische vette lever kan verbeteren met training
Bij mensen met een niet-alcoholische vette lever (NAFL) is de insulinegevoeligheid even slecht als bij patiënten met type 2 diabetes. Met training kunnen deze mensen de insulinegevoeligheid weer verbeteren, de hoeveelheid vet in de lever verminderen en effectief type 2 diabetes voorkomen. Dit concludeert Bram Brouwers in zijn proefschrift “Inspanning en training in NAFL en insuline resistentie: Fysiologische benadering in mensen.” Hij pleit voor een eerstelijnsbehandeling van mensen met NAFL zodat type 2 diabetes wordt voorkomen.

NAFL

Bram Brouwers heeft aan de hand van 2 onderzoeksmethodes onderzocht of training de hoeveelheid vet in de lever kan verlagen bij personen met overgewicht, NAFL en type 2 diabetes. Daarnaast heeft hij onderzocht of iemand insulinegevoelig is en of training de insulinegevoeligheid in de lever bij deze personen kan verbeteren.
Met een MRI scanner werd de hoeveelheid vet in de lever bepaald. Om vast te stellen of een persoon insulinegevoelig is, werd er bij de proefpersoon via een infuus op de linkerarm een vaste hoeveelheid insuline toegediend. Via een infuus op de rechterarm kreeg hij een variabele hoeveelheid suiker. Dit gebeurde om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel van de proefpersoon constant bleef. Als bleek dat er veel suiker moest worden toegediend om deze bloedsuikerspiegel constant te houden, was een persoon insulinegevoelig.  Als er weinig suiker moest worden toegediend, was een persoon insuline ongevoelig.

Levervet

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
• De insulinegevoeligheid van de lever en van de spier bij personen met NAFL was sterk verminderd en was vergelijkbaar met de insulinegevoeligheid bij patiënten met type 2 diabetes.
• De 12 weken training verlaagde de hoeveelheid vet in de lever in personen met NAFL. Bij gezonde personen met overgewicht en obesitas en personen met type 2 diabetes verlaagde training het levervet niet.
• De 12 weken training verbeterde de insuline gevoeligheid van de spieren in personen met NAFL, maar niet van de lever.

Inspanningstrainingsprogramma

Bram Brouwers: “In mijn onderzoek heb ik 3 groepen mensen vergeleken. Dit is nieuw ten opzichte van eerdere studies waarin slechts 1 groep is onderzocht. Het onderzoek toont aan dat een inspanningstrainingsprogramma van 12 weken de suikergevoeligheid verbetert en er bovendien voor zorgt dat er een sterke daling van de hoeveelheid vet in de lever plaatsvindt. Ik pleit daarom voor een eerstelijnsbehandeling van mensen met NAFL, ter voorkoming van type 2 diabetes.”

Na het meten van de hoeveelheid vet in de lever en de insulinegevoeligheid in de lever en spieren, is gestart met een trainingsprotocol onder begeleiding. De proefpersonen hebben 2 keer per week 40 minuten gefietst op een ergometer op een vooraf voor iedere proefpersoon afzonderlijk bepaalde intensiteit. Eén keer per week deden de proefpersonen een krachttraining, bestaande uit 8 oefeningen. Daarna is opnieuw de hoeveelheid vet in de lever en de insulinegevoeligheid van de lever en van de spieren bepaald.

Overgewicht of obesitas

Het onderzoek is uitgevoerd bij drie verschillende groepen mensen. De eerste groep (de controlegroep) bestond uit 11 gezonde mannen met overgewicht of obesitas. De tweede groep bestond uit 11 mannen met overgewicht of obesitas die een verhoogde hoeveelheid vet in de lever hadden en verder gezond waren. Deze groep wist vooraf niet dat ze een verhoogde hoeveelheid vet in de lever hadden en was verder niet verschillend van de gezonde controlegroep. De derde groep van proefpersonen bestond uit 13 mannen met type 2 diabetes en met overgewicht of obesitas. Zij stonden al minstens 6 maanden onder behandeling bij de huisarts voor ze deelnamen aan dit onderzoek.

NAFL, ook wel niet-alcoholische vette lever genoemd, is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van type 2 diabetes. Op dit moment bestaat er geen medische behandeling voor deze aandoening. Mensen die NAFL hebben, hebben een sterk verminderde suikergevoeligheid, net als mensen die lijden aan type 2 diabetes.
NAFL wordt gedefinieerd als een lever waarbij meer dan 5% van het totale gewicht van de lever uit vet bestaat, in de afwezigheid van overmatig alcohol gebruik. De kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes is sterk verhoogd in mensen met NAFL. NAFL ontstaat vaak bij personen met overgewicht, obesitas en insuline resistentie. Bij deze mensen wordt het vet dat aanwezig is in de voeding, niet meer alleen opgeslagen in het vetweefsel, maar vloeit ook naar de lever omdat de maximale opslagcapaciteit van het vetweefsel is bereikt.

Het onderzoek is uitgevoerd in de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Patrick Schrauwen en Prof. Dr. Matthijs Hesselink (Diabetes and Metabolism Research Group), en NUTRIM (School of Nutrition and Translational Research in Metabolism).


Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen