Soa bestrijding Nederland hapert

Er vinden beduidend minder soa consulten plaats in Nederland. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM. Als minder mensen zich laten testen, dan lopen ze langer rond met een soa. De kans op overdacht is daardoor groot. De soa bestrijding in Nederland hapert, vindt Soa Aids Nederland en zonder extra actie is een verdere toename van soa’s onvermijdelijk.

Volgens het RIVM is het voor het eerst dat na jarenlange stijging, in 2015 het aantal soa consulten is gedaald bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (soa-poli’s) van GGD-en. Bij de huisartsen leek dit al aan de orde in 2014, ook daar dalen de soa consulten.

Selectie en kosten

Bij de soa-poli’s van GGD-en lopen mensen aan tegen een strengere selectie en meer verwijzingen naar de huisarts; dit komt door het financiële maximum voor consulten dat de overheid per 2015 heeft  ingesteld. Bij de huisarts lopen mensen aan tegen de kosten voor het labonderzoek, die ten laste komen van het eigen risico. Als mensen dan kiezen voor andere aanbieders of zelftesten, dan is de koppeling aan de zorg vaak niet goed geregeld.

Uit het oogpunt van effectieve soa-bestrijding is het eigen risico op soa-diagnostiek absoluut onwenselijk, vooral voor de meest kwetsbaren. Er horen geen drempels te zijn voor soa testen, ook geen financiële”, zegt Louise van Deth, directeur van Soa Aids Nederland.  “We krijgen steeds meer signalen dat mensen zich minder laten testen omwille van de kosten. De andere aanbieders van soa-testen, op internet bijvoorbeeld en erg populair onder jongeren, maken dan vaak weer geen goede verbinding naar de soa-zorg die nodig is als je een infectie hebt. Bovendien zijn veel van die zelftesten onbetrouwbaar.

Meer syfilis

Vanwege de strengere selectie bij de GGD-en blijven daar wel groepen over waarbij meer soa’s worden gevonden. Het percentage bezoekers waarbij een soa werd gevonden steeg dan ook van 15% in 2014 naar 17% in 2015. Met name partnerwaarschuwing blijkt goed te werken voor het tijdig opsporen van soa’s.

Volgens het RIVM is het aantal diagnoses van syfilis gestegen met 27%, veelal onder (deels hiv-positieve) mannen die seks hebben met mannen.

Minder hiv-infecties

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij de GGD-en is gedaald met 11%. Tegelijk weten we dat zo’n 2.700 mensen met hiv niet op de hoogte zijn van hun status en 44% van de mensen met een hiv-diagnose te laat in zorg komt.

Van Deth: “Vroegtijdig identificeren en behandelen van een hiv-infectie is essentieel voor de levensverwachting van mensen van hiv, maar ook voor het voorkomen van verdere transmissie. Het is daarom belangrijk dat de GGD, huisartsen en andere professionals beter met elkaar samenwerken en alles in het werk stellen om mensen met hiv, die het zelf niet weten, te vinden.

Bron: Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen