60% van de trombosegevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname

Array

Iedereen die voor behandeling in een ziekenhuis ligt of onlangs heeft gelegen, heeft tijdens of na een ziekenhuisopname een sterk verhoogd risico op trombose. 60% van alle vormen van de trombosegevallen in de aderen doet zich dan voor, blijkt uit onderzoek. De Trombosestichting Nederland roept daarom op alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op trombose. Om de symptomen makkelijk te herkennen is een video gemaakt, zie www.trombosestichting.nl. De video kan worden gedeeld met familie, vrienden of collega’s die binnenkort in het ziekenhuis worden opgenomen. Hiermee wil de Trombose Stichting onnodige slachtoffers van trombose voorkomen.

Bekijk en deel de video van de Trombosestichting Nederland

De Trombosestichting Nederland heeft een video ontwikkeld waarin helder wordt uitgelegd welke symptomen kunnen wijzen op trombose. Deel deze video met familie, vrienden en collega’s. Dat helpt trombose in een vroegtijdig stadium te herkennen en te behandelen. Zo dragen we samen bij aan het voorkomen van onnodige tromboseslachtoffers. De video deel je eenvoudig via sociale media zoals WhatsApp, e-mail of Facebook.

Wat is trombose?

Trombose is de medische term voor een bloedstolsel (een trombus) in de bloedvaten. Zo’n bloedstolsel kan optreden in de aderen (veneuze trombose) of slagaderen (arteriële trombose). Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van chronische pijn aan het been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Wanneer treedt een trombose op?

Trombose komt vaak voor. Trombose kan optreden na een medische behandeling. Bijvoorbeeld na een gebroken enkel of been, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen, bijvoorbeeld bij kanker. Jaarlijks krijgen zo’n 10.000 Nederlanders een longembolie en zo’n 15.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm (trombosebeen of –arm). 60% van deze gevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname.

Herken de belangrijkste symptomen van trombose

De video van de Trombosestichting toont symptomen die kunnen voorkomen bij veneuze trombose. Bij een trombosebeen is dat zwelling, een zwaar gevoel of pijn, verkleuring en/of een strakgespannen huid. Een longembolie herken je onder meer aan plotselinge kortademigheid, pijn bij zuchten en/of pijn tussen de ribben. Trombose als gevolg van een behandeling in het ziekenhuis kan nog tot ongeveer een maand na de opname optreden.

Bekijk de video van de Trombosestichting op www.trombosestichting.nl

Bron: Trombosestichting Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen