Eerste patiënten in nieuw Martini Borstcentrum

Array

Het Martini Borstcentrum ontvangt vanaf maandag 4 juli de eerste patiënten op de nieuwe locatie in het Martini Ziekenhuis. In het Borstcentrum komen mensen met borstkanker en mensen met een verdenking op borstkanker. De afgelopen maanden is een heel nieuw Borstcentrum binnen de muren van het Martini Ziekenhuis gebouwd. Hier werken nu  alle betrokken specialisten en verpleegkundigen samen op één locatie. Er is meer aandacht voor de privacy van de patiënt en tegelijkertijd wordt gezorgd voor een zo aangenaam mogelijke sfeer. In september is de officiële opening.

In het Martini Borstcentrum werken zowel de radioloog als de oncologisch chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut en de verpleegkundigen samen op één locatie. Voor de realisatie van het nieuwe Borstcentrum hadden patiënten nog afspraken op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Alleen voor de eventuele operatie, chemo- en/of immunotherapie gaat de patiënt naar een andere afdeling. Patiënten die bestraling krijgen, blijven die ondergaan in het UMCG.

Meer privacy en sfeer

In het Martini Borstcentrum wordt in de wachtkamers en bij de ontvangstbalie veel rekening gehouden met de privacy van de patiënt. Edwin Sinnema,  clustermanager Oncologie: ‘Voor de inrichting van het Borstcentrum hebben we nauw overleg gehad met Borstkankervereniging Nederland (BVN) en Zorgbelang Groningen. Zo zijn er aparte wachtruimtes voor patiënten die voor een eerste onderzoek komen en voor hen die al onder behandeling zijn .’ Tegelijkertijd is er door de bijna huiselijke inrichting ook veel aandacht voor het creëren van een zo aangenaam mogelijke sfeer.

Expertise

Wendy Kelder, oncologisch chirurg: ‘Wij zien op dit moment  de meeste patiënten met verdenking op borstkanker van Noord-Nederland (3.000 in 2015) en dat aantal neemt toe. We groeiden daardoor op onze oude locatie in het ziekenhuis uit ons jasje. Deze interne verhuizing biedt ons ook de mogelijkheid om een aantal al langer gewenste veranderingen door te voeren. Op de oude locatie was hier geen ruimte voor. Het nieuwe centrum is vooral patiëntvriendelijker ingericht en biedt ons de mogelijkheid om nog meer zorg op maat te verlenen aan iedere patiënt.’

Het Martini Ziekenhuis wil de beste zorg rondom de diagnose en behandeling van borstkanker in Noord-Nederland blijven bieden. Zorg die van A tot Z goed geregeld is. Patiënten met verdenking op borstkanker kunnen in de meeste gevallen binnen één werkdag terecht voor een eerste afspraak. Zij krijgen vervolgens in veruit de meeste gevallen binnen 24 uur duidelijkheid over de diagnose en -waar nodig- het behandelplan. De verschillende stappen in het diagnose- en behandeltraject zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, met bijvoorbeeld meerdere afspraken op één dag zodat de patiënt niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen