Kankercellen spelen verstoppertje met het afweersysteem

0
752

Wanneer het afweersysteem kanker te lijf gaat, past de tumor zich aan om te kunnen ontsnappen aan de afweerreactie. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vandaag in Nature. Door kankerpatiënten anders te behandelen met immunotherapie, moeten ook die aangepaste tumorcellen uit te schakelen zijn.

Afweersysteem

Immunotherapie is een behandeling tegen kanker waarbij de eigen afweer wordt ingeschakeld om kankercellen op te sporen en te vernietigen. Deze relatief nieuwe behandelmethode is volop in ontwikkeling en kent al veel successen. “In het LUMC behandelen wij patiënten met een ernstige vorm van huidkanker met immunotherapie”, vertelt prof. Sjoerd van der Burg (Medische Oncologie). “Bij onze patiënten onderzochten we welke DNA-veranderingen in de tumorcellen nu eigenlijk herkend worden door het afweersysteem. Ook keken we of nieuw ontstane tumoren bij dezelfde patiënt nog steeds herkend worden door het afweersysteem.”

Nieuwe DNA-veranderingen

De onderzoekers ontdekten dat de afweerreactie ervoor zorgt dat de tumor zich aanpast: er ontstaan nieuwe cellen waarin veel minder of zelfs geen van de DNA-veranderingen zitten die herkend worden door de afweer. De tumor kan zo ontsnappen aan de afweerreactie. “Maar het afweersysteem kan gelukkig ook weer nieuwe DNA-veranderingen leren herkennen”, voegtdr. Els Verdegaal (Medische Oncologie) daaraan toe. En DNA-veranderingen zijn er per definitie: die zijntenslotte hét kenmerk van kanker.

Beter behandelen

De bevindingen zijn van belang voor ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven die werken aan immunotherapie. “Bij bepaalde vormen van immunotherapie gaat het om het versterken van de afweerreactie tegen van tevoren bepaalde DNA-veranderingen in de tumor”, vertelt Verdegaal. “Uit onze bevindingen volgt dat je die immunotherapie breed moet inzetten, dus gericht tegen zoveel mogelijk DNA-veranderingen. Bovendien zul je de behandeling zo nodig moeten wijzigen als blijkt dat de tumor zich heeft aangepast.” Een andere vorm van immunotherapie stimuleert de  afweercellen van patiënten die spontaan al gereageerd hadden tegen de DNA-veranderingen, maar nog niet krachtig genoeg. “Bij die vorm van immunotherapie moet je ervoor zorgen dat de behandeling lang genoeg duurt, zodat het afweersysteem de tijd krijgt om ook te reageren tegen nieuw ontstane DNA-veranderingen ”, aldus Van der Burg. “Met die aanpak lukt het dan hopelijk om de tumorcellen definitief te vernietigen.”

Prof. Sjoerd van der Burg, dr. Els Verdegaal en hun collega’s van het LUMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) publiceerden hun bevindingen in Nature.

Bron: LUMC

BRONLUMC
Vorig artikelMuggen: vervelend of gevaarlijk?
Volgend artikelAlzheimer en Adelheid Roosen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.