Extern onderzoek nodig in ziekenhuizen

Array

Medische missers moeten niet langer onderzocht worden door het eigen ziekenhuispersoneel, maar door een externe partij. Dat stelt Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft vandaag in EenVandaag naar aanleiding van een ernstige calamiteit in de regio Waterland. Cruciale informatie mist in het calamiteitenrapport van dit specifieke geval waardoor een nauwkeurige reconstructie lastig is. De inspectie oordeelt de kwaliteit van het eindrapport dan ook als onvoldoende. Toch blijkt deze informatie wel aanwezig in het ziekenhuis, zo wordt duidelijk na onderzoek door de nabestaanden. EenVandaag legde de casus voor aan de hoogleraar patiëntveiligheid.Extern onderzoek

‘De kans is groter als er echt onafhankelijk onderzoek door een externe partij wordt gedaan die ook toeziet of er voldoende van de fout geleerd wordt’, aldus Jan Klein. Hij stelt voor dat een koepelorganisatie van ziekenhuizen ervoor zorgt dat men elkaars incidenten gaat beoordelen.

Nu worden calamiteiten door een eigen ziekenhuiscommissie onderzocht. Zij komen met verbeterpunten en de Raad van bestuur stuurt het rapport door naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Belangen van het ziekenhuis spelen daarbij vaak een rol en de waarheid over fouten wordt soms geweld aangedaan, vertelt ziekenhuispersoneel aan EenVandaag.

Rapport herschreven

Een arts vertelt in de uitzending dat de Raad van Bestuur van het ziekenhuis ernstige rapporten met heftige fouten soms laat herschrijven en daarmee de conclusies ernstig afzwakt. Hij was zelf lid van de calamiteitencommissie toen hij merkte dat een kritisch rapport van zijn hand was herschreven. Dit was gedaan in opdracht van het ziekenhuisbestuur.

Waarde analyse minimaal

Jan Klein zegt dat dit soort praktijken ‘absoluut te betreuren’ valt. ‘Daarmee is de waarde van de analyse minimaal. Ik begrijp het aan de kant van de directeur, maar dat is onacceptabel.’ Een onafhankelijke commissie die calamiteiten onderzoekt zou een einde maken aan dit probleem.

In de studio reageert Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De uitgebreide achtergrond lees je bij EenVandaag.

EenVandaag, vandaag om 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1
EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: AVROTROS EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen