GHZ sluit 2015 af met licht positief resultaat

Array

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft 2015 met een licht positief resultaat van een half miljoen euro afgesloten. Dit resultaat is een meevaller voor het ziekenhuis omdat het eerder nog een verlies verwachtte, mede als gevolg van de financiering van de nieuwbouw.

Op 1 juni publiceerde het GHZ het jaarverslag en de jaarrekening. Godfried Barnasconi, voorzitter Raad van Bestuur: “Het is verheugend de verlieslatende jaren achter ons te kunnen laten. In 2016 verwachten wij dat het herstel zich verder doorzet en dat we wederom uitkomen op een positief resultaat.”

Financieel gezond blijven

“Om als GHZ financieel gezond te blijven, moeten we kritisch naar onze vaste kosten blijven kijken. Eén van de maatregelen die we hiervoor treffen is een vermindering van het aantal personeelsleden in de ondersteunende diensten. Ons streven is om dit zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te bewerkstelligen.”

Renovatie GHZ

Een andere maatregel is dat het GHZ nog niet start met de gewenste renovatie. Barnasconi: “Op dit moment vinden wij het niet verstandig om hiervoor extra middelen aan te wenden. Al sinds 2014 willen we de bestaande bouw aan laten sluiten op de nieuwbouw. We kiezen ervoor de komende jaren eerst onze financiële basis verder te versterken, zodat we daarna op een financieel verantwoorde wijze met de renovatie kunnen starten. Tot die tijd zorgen we er met beperkte middelen voor dat het gebouw verantwoord te gebruiken blijft en pakken we de meest urgente knelpunten aan.”

Dure medicijnen

Ook kijkt het GHZ kritisch naar de verstrekking van dure medicijnen. De financiering van dure medicijnen is een landelijk vraagstuk waar veel aandacht voor is maar waarvoor vooralsnog een oplossing uit blijft. Barnasconi: “Ziekenhuizen leveren meer dure medicijnen dan dat ze vergoed krijgen van zorgverzekeraars. Hierdoor nemen onze behandelkosten toe. De situatie die hierdoor ontstaan is, wordt voor ziekenhuizen als het GHZ financieel steeds moeilijker. Ook in de eerste maanden van 2016 drukt dit zwaar op ons financiële resultaat. We hopen dat hier snel een oplossing komt en zijn hierover met o.a. zorgverzekeraars in gesprek.”

Aantal patiënten

Uit de cijfers van 2015 blijkt verder dat het aantal patiënten voor het GHZ toeneemt. Het aantal polikliniekbezoeken in 2015 steeg met circa 4% naar ruim 300.000, het aantal opnames steeg met circa 4,5% naar 20.700. Daarnaast is er ook een stijgende trend in de tevredenheid van patiënten. In 2015 steeg de gemiddelde patiënttevredenheid naar een 8,2.

Op www.ghz.nl is het jaardocument 2015 beschikbaar.

Bron: Groene Hart Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen