Mondzorg voor kwetsbare ouderen krijgt stevige impuls

Array

DEN HAAG – Een groot aantal partijen gaat samen werken aan het verbeteren van de mondzorg van thuiswonende kwetsbare ouderen. Een speciaal programma moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen oud worden met een goed eigen gebit, of zo lang mogelijk goed kunnen blijven kauwen met een kunstgebit. Dat draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven.

In het ‘Programma Mondzorg voor kwetsbare ouderen’ werken het ministerie van VWS, de mondzorgkoepels ANT, KNMT, NVM, ONT en NVIJ, patiëntenorganisaties Consumentenbond en NPCF en Zorgverzekeraars Nederland samen aan brede implementatie van initiatieven om de mondgezondheid van ouderen te verbeteren.

Samenwerking

Ook zoeken ze samenwerking met andere zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en apothekers. Zoals de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport ook aangeeft in de Kamerbrief is het van essentieel belang dat partijen binnen de eerstelijnszorg gezamenlijk optrekken om te komen tot samenhangende zorg voor deze kwetsbare groep.

Kwetsbare ouderen

Het programma is nodig omdat er steeds meer kwetsbare ouderen komen die steeds vaker en langer thuis wonen. Uit ervaringen en onderzoek blijkt dat de mondgezondheid van kwetsbare ouderen matig tot onvoldoende is. Kwetsbare ouderen hebben vaak moeite met de dagelijkse verzorging van hun gebit en lijken uit beeld te raken in de mondzorgpraktijken.

Mondzorg

De vijf initiatieven die de betrokken partijen starten zijn:
· Er wordt systematisch onderzocht welke belemmeringen ouderen ervaren voor een goede mondgezondheid. Vervolgens wordt gekeken hoe deze weggenomen kunnen worden. Dat kan ook gelden voor financiële belemmeringen.

· Een speciale praktijkwijzer met advies over het ‘senior proof’ maken van mondzorgpraktijken wordt mondzorg-breed geïmplementeerd.

· Het onderwerp mondzorg wordt geagendeerd bij alle relevante opleidingen in de eerste lijn met als doel opname van mondzorg in die opleidingen.

· De samenwerking met huisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden en apothekers wordt versterkt, onder andere door een multidisciplinaire richtlijn op te stellen. De partijen starten een nationale bewustwordingscampagne.

Het ‘Programma Mondzorg voor kwetsbare ouderen’ is een gezamenlijk initiatief van de volgende partijen:
· Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) 

· Consumentenbond (CB)

· Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering ter Tandheelkunde (KNMT)

· Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

· Nederlandse Patiënten- en ConsumentenFederatie (NPCF)

· Nederlandse Vereniging van Instellingen voor Jeugdtandverzorging (NVIJ) 

· Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM) 

· Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) 

· Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met:
· KNMT, Hans Scholten, woordvoerder, [email protected], 06- 33 308 801

· NVIJ, Anda Geerdink, woordvoerder, [email protected], 06-51 328 862

· ONT, Marnix de Romph, directeur, [email protected], tel. 06 – 11 374 692
Of een van de andere betrokken partijen.

**

(See attached file: Ouderentandarts_1080px.jpg)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen