7 professoren ontvangen dubbelbenoeming

Van een “One Hour Cancer Treatment” tot het opereren op 3D geprinte botten

Delft, 1 juli 2016 – Zeven professoren hebben op 21 juni jl. een Medical Delta dubbelbenoeming ontvangen bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft en/of het Erasmus MC Rotterdam. De dubbelbenoeming slaat een brug tussen de medische wereld in Leiden en Rotterdam en die van de technologie in Delft. De dubbelbenoeming vond plaats tijdens het 6e jaarlijkse Medical Delta-event dat ieder jaar door 350 topwetenschappers, ingenieurs, medici en ondernemers wordt bezocht. Dit is de tweede keer in de Nederlandse academische geschiedenis dat een dubbelbenoeming plaatsvond; de eerste keer vond plaats in 2014 toen 11 hoogleraren een Medical Delta benoeming ontvingen.

Voorbeeld samenwerking Medical Delta: opereren op een 3d geprint bot

Het Erasmus MC is op 21 juni jl. een proef begonnen waarbij arts-assistenten operaties oefenen op een 3d geprint bot. Het gaat om een operatie aan het bot achter het oor, het mastoid. Tijdens zo’n operatie boort de arts bot weg om bijvoorbeeld een ontsteking weg te halen. Normaal trainen artsen en arts-assistenten dit soort operaties op menselijke botten. ‘Als de proef slaagt worden we minder afhankelijk van de beschikbaarheid daarvan’, zegt Mick Metselaar, KNO arts en opleider bij het Erasmus MC. ‘Een ander voordeel is dat je zelf de anatomie van een geprint bot kunt bepalen en die ook kunt afwisselen. Hierdoor kunnen artsen bepaalde lastige operaties, dus ook vaker oefenen. Je kunt een bot zo vaak uitprinten als je wilt.’ En je kunt de lessen objectief meten, want alle cursisten opereren precies eenzelfde bot.’ In het Skillslab van het Erasmus MC mochten zes arts-assistenten en een ervaren KNO-arts vandaag voor de eerste keer ervaring op doen met een geprint bot. De reacties waren overwegend positief. ‘Als je eenmaal bezig bent, vergeet je al snel dat het geen echt bot is. Het voelt heel echt. De structuur voelt hetzelfde en het bot kan net als menselijk bot splinteren’. Prof. dr. Richard Goossens van de TU Delft, één van de eerste Medical Delta professors uit 2014, heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de 3D geprinte botten.

Wie zijn dit jaar Medical Delta professor geworden?

  • Prof. dr. Cock van Duijn – Erasmus MC / Leiden Universiteit
    Precision medicine in Medical Delta: About genes, metabolites and prevention
  • Prof. dr. Thomas Hankemeier – Leiden Universiteit / Erasmus MC
    Big Data in Medical Delta: How metabolomics will change healthcare
  • Prof. dr. Marileen Dogterom – TU Delft / Leiden Universiteit
    Can we build a synthetic cell? And will this impact personalised medicine?
  • Prof. dr. Claire Wyman – Erasmus MC / TU Delft
    What’s the difference between Angelina Jolie and me? We train scientists to find nanoscale answers.
  • Prof. dr. Corrie Marijnen – LUMC / TU Delft
    HollandPTC: a dream comes true: About protons, patients and preferences
  • Prof. dr. Jean-Philippe Pignol – Erasmus MC / TU Delft

Active women with breast cancer: About the one hour radiation treatment

  • Prof. dr. Rob Nelissen – LUMC / TU Delft

Smart Implant Surgery! Medical Delta adds: About patient safety, 3D printed implants & quality

Ter gelegenheid van deze tweede Medical Delta benoeming is een magazine met interviews met alle hoogleraren uitgebracht: magazine.

Over Medical Delta
Wetenschappers, ingenieurs, medici, ondernemers en lokale overheden werken in de Medical Delta regio nauw samen aan oplossingen voor duurzame zorg. Slimme innovaties en technologie helpen de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden. De regio Rotterdam – Delft – Leiden kent een bijzonder hoge concentratie aan gezondheidscentra, (medisch) technologische en wetenschappelijke expertise en life sciences organisaties. De omgeving zorgt voor een dynamisch klimaat waarbinnen innovatieve spin-offs, en (inter)nationale organisaties tot (verdere) bloei kunnen komen. De Medical Delta organisatie ondersteunt deze wetenschappers, ingenieurs, medici en (zowel regionale als internationale) ondernemers bij het leggen van verbindingen, maar ook bij het zoeken naar geschikte vestigingslocaties.

Meer informatie over Medical Delta: www.medicaldelta.nl

Recente artikelen