STW, Hartstichting en Topsector Life Sciences & Health geven startschot voor samenwerking

Array
Nieuwe, toepasbare technologieën om hart- en vaatziekten eerder op te sporen.
Afgelopen week is het startschot gegeven voor een bijzondere samenwerking tussen Technologiestichting STW, Topsector Life Sciences & Health (LSH) en de Hartstichting. De organisaties bundelen hun krachten om de komende jaren gezamenlijk onderzoek te doen naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Vroegherkenning is een belangrijk onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Eerder maakten de partners bekend dat zij samen 4,5 miljoen euro in nieuw onderzoek investeren.

“Als samenwerkingspartners hebben wij een gezamenlijk doel voor ogen: het ontwikkelen van nieuwe, toepasbare technologieën waarmee artsen hart- en vaatziekten in een eerder stadium kunnen opsporen en behandelen. Patiënten kunnen daardoor vroegtijdig een behandeling krijgen die hun leven redt of voorkomt dat ze steeds zieker worden” licht Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, de samenwerking toe.

Ton van der Steen, voorzitter Technologiestichting STW, voegt daar aan toe: “Met deze bijzondere samenwerking brengen we medische onderzoekers, technisch onderzoekers, artsen en bedrijven bij elkaar om oplossingen te vinden voor dit grote, maatschappelijke probleem. De ervaring van de Hartstichting om dicht bij de patiënt te opereren én de ervaring van STW om academische kennis naar het bedrijfsleven te brengen komen hier uitstekend van pas.”


Miljoeneninvestering Hart- en vaatziekten

Eerder maakten de Hartstichting en STW bekend dat zij samen ruim 4,5 miljoen euro investeren in vijf nieuwe onderzoeksprojecten. De vijf gehonoreerde projecten hebben betrekking op het eerder herkennen van verschillende hart- en vaatziekten, waaronder hartfalen en hartritmestoornissen. De onderzoekers en ondernemers richten zich bijvoorbeeld op verbeterde diagnostiek via MRI- en CT-analyses voor hart- en vaataandoeningen en technieken die de aanleg voor hartritmestoornissen meten.

Deze financiering is mede afkomstig van de Topsector LSH. Binnen het topsectorenbeleid van het ministerie van Economische Zaken staat publiek private samenwerking centraal. Ondernemers, onderzoekers en overheid zorgen samen voor meer innovatie, een sterkere economie en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
Naast deze organisaties investeert ook het bedrijfsleven in de vijf onderzoeken die van start gaan.

Bertholt Leeftink, Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken:

“De samenwerking van de Hartstichting met kennisinstellingen, bedrijven en de Topsector LSH is een inspirerend voorbeeld van publiek private samenwerking. Door samen te investeren in excellente kennis en innovatie, komen toepassingen om hart- en vaat ziekten eerder te herkennen sneller beschikbaar voor de patiënt. Daarmee investeren we niet alleen in een betere gezondheid van patiënten, maar versterken we tegelijkertijd het toekomstige verdienvermogen van onze economie.”

Eerder herkennen hart- en vaatziekten prioriteit

Het ‘eerder herkennen van hart- en vaatziekten’ staat bovenaan de onderzoeksagenda van de Hartstichting, die in 2014 samen met het publiek is opgesteld. De Hartstichting wil ervoor zorgen dat hart- en vaatziekten eerder opgespoord worden, zodat artsen tijdig kunnen ingrijpen en patiënten  een behandeling krijgen die hun leven redt of voorkomt dat ze steeds zieker worden. Nieuwe kennis moet leiden tot betrouwbare testen om de signalen van hartziekten vroegtijdig te herkennen en de behandelstrategie vast te stellen.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen