Kwaliteit van leven met etalagebenen vaststellen met vragenlijst

Array

Anne Conijn: ‘Outcome measurement in patients with intermittent claudication’. Patiënten met etalagebenen hebben vaatvernauwingen in de slagaders naar de benen. Hierdoor ervaren ze pijn in de benen tijdens inspanning. Tijdens rust zakt de pijn af. Er is veel onderzoek gedaan om verschillende behandelingen te evalueren. Maar de uitkomstmaten, zoals bijvoorbeeld de loopafstand gemeten op een loopband, zijn geen goede afspiegeling van wat een patiënt daadwerkelijk ervaart.
Lijsten met vragen naar kwaliteit van leven en functionele status worden daarom steeds vaker gebruikt. Veel richtlijnen noemen deze lijsten zelfs de belangrijkste uitkomstmaat. Studies die twee verschillende behandelmethoden vergelijken, baseren hun uitkomsten vaak grotendeels op scores van vragenlijsten.

Etalagebenen

Er bestaan veel verschillende vragenlijsten voor patiënten met etalagebenen. Conijn geeft een overzicht van de beschikbare lijsten en evalueert de kwaliteit ervan. Ook onderzocht ze of de scores op een zinnige manier geïnterpreteerd kunnen worden.
De betrouwbaarheid, validiteit en responsiviteit, alledrie belangrijke kwalitatieve eigenschappen, zijn voor veel vragenlijsten echter nauwelijks onderzocht. Dat concludeert Conijn in haar proefschrift over vragenlijsten om de kwaliteit van leven en functionele status van mensen met etalagebenen te meten.
Toch laat Conijn in haar onderzoek zien dat hierbij voorlopig een slag om de arm gehouden moet worden, omdat de vragenlijsten helemaal niet zo goed onderzocht zijn als vaak wordt gedacht. Ook doet ze concrete aanbevelingen voor verder onderzoek, waarbij zij zelf de eerste stap heeft gezet door de VascuQol verder te onderzoeken. De Nederlandse versie van de VascuQol, een van de meest gebruikte vragenlijsten, is hiervoor een betrouwbaar en precies instrument.

Promotores: prof. dr. D.A. Legemate en prof. dr. J.A. Reekers
Co-promotores: dr. M.J.W. Koelemay en dr. S. Bipat

Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen