Bloedverdunners veilig voor negentigers

0
2448

Ook mensen boven de negentig kunnen veilig bloedverdunners slikken. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en hoogleraar stolling van het UMCG Karina Meijer op basis van het promotieonderzoek dat Kooistra uitvoerde in het UMCG. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. “Dit betekent dat we vaker herseninfarcten bij ouderen kunnen voorkomen.”

Bloedverdunners

Bloedverdunners worden vaak voorgeschreven aan ouderen boven de vijfenzeventig jaar. Ze voorkomen de vorming van stolsels in het bloed (trombose). Die stolsels ontstaan bijvoorbeeld in het hart bij patiënten met boezemfibrilleren. Als de stolsels in de hersenen terecht komen, kunnen patiënten een herseninfarct krijgen. Zeker bij ouderen kan een herseninfarct zeer invaliderend zijn en de kwaliteit van leven aanmerkelijk verslechteren.

Risico op bloedingen

Een nadeel van bloedverdunners is dat ze de kans op het ontstaan van bloedingen vergroten. Ook een bloeding kan ernstige gevolgen hebben. Tot nu toe was bekend dat bloedverdunners bij zeventigplussers meer gevallen van trombose voorkomen dan dat ze bloedingen veroorzaken. Maar voor echte ouderen, zoals negentigers, is men zeer terughoudend met het voorschrijven van bloedverdunners, omdat de kans op bloedingen groter wordt geacht naarmate mensen ouder worden.

Data van de trombosedienst

De trombosedienst controleert regelmatig het bloed en de lichamelijke gesteldheid van ouderen die bloedverdunners gebruiken. Kooistra mocht voor haar onderzoek gebruik maken van deze gegevens. “We vergeleken de data van zo’n 1100 negentigers die bloedverdunners gebruiken met zeventigers en tachtigers. Tussen zeventigers en tachtigers was geen verschil in hoeveelheid bloedingen te zien. Bij negentigers nemen de bloedingen inderdaad iets toe, maar niet zo veel als wel gedacht werd. Het onderzoek laat zien dat negentigers in veel gevallen net zo veilig gebruik kunnen maken van bloedverdunners als zeventigers en tachtigers. De kans op trombose is zoveel groter dan de kans op bloedingen dat het voordeel van het middel opweegt tegen de nadelen.”

Kijken naar de mens

“Dit onderzoek laat duidelijk zien dat het niet nodig is om bij het voorschrijven van bloedverdunners naar de leeftijd te kijken”, concludeert Meijer. “We kunnen dezelfde richtlijnen hanteren als bij andere ouderen. Artsen moeten vooral kijken naar de mens en naar de gezondheid, in plaats van naar de leeftijd.” Negentigers kunnen dan vaker bloedverdunners voorgeschreven krijgen dan nu het geval is. “Het aantal bloedingen zal daarmee niet veel toenemen, terwijl herseninfarcten vaker voorkomen kunnen worden.”

Lees hier de publicatie in Jama: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2530903

Lees meer over dit onderzoek op KennisInZicht: http://www.kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Bloedverdunners-veilig-voor-negentigers.aspx   

Bron: UMCG

Vorig artikelStop met het romantiseren van de verpleeghuiszorg
Volgend artikelVlaanderen vernieuwt geestelijke gezondheidszorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.