Betere prenatale test (NIPT) komt beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland

Gisteren heeft de Gezondheidsraad een positief advies uitgebracht aan de minister van VWS over de invoering van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) in Nederland. De test komt beschikbaar als eerste screeningstest voor alle zwangere vrouwen die dat wensen. De minister heeft toegezegd dat zij dit advies zal opvolgen en een vergunning zal verlenen aan het NIPT Consortium om deze test aan te bieden.

NIPT Consortium

Het NIPT Consortium is verheugd dat zij NIPT binnenkort aan alle zwangere vrouwen mag aanbieden. Vanaf 1 april 2014 was de test al beschikbaar, maar alleen voor zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans hebben op een kind met trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) of trisomie 13 (patausyndroom).

De NIPT heeft veel betere testeigenschappen en is daardoor betrouwbaarder  dan de combinatietest en veel geschikter als eerste screeningstest. Het NIPT Consortium, waarin de UMC’s en beroepsorganisaties samenwerken, gaat de nieuwe test aanbieden in het kader van de TRIDENT-2 studie.

TRIDENT studie

Deze nieuwe studie is een vervolg op de TRIDENT-1 studie (Trial by Dutch laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing), waarbij alleen zwangere vrouwen voor de NIPT in aanmerking komen die een verhoogde kans hebben op een kind met downsyndroom of trisomie 13 en 18. Zo’n verhoogde kans wordt vastgesteld op basis van de combinatietest (bloedonderzoek en nekplooimeting). Uit de resultaten van diverse grote buitenlandse studies is gebleken dat de NIPT een uitslag geeft die veel betrouwbaarder is dan de combinatietest.

NIPT geeft minder fout-negatieve uitslagen (mist minder) en geeft minder fout-positieve uitslagen (minder vrouwen worden ten onrechte doorgestuurd voor vervolgonderzoek) dan de combinatietest. Het NIPT Consortium heeft daarom toestemming gevraagd aan de minister om de NIPT als eerste screeningstest aan te mogen bieden, in plaats van de combinatietest. Vanzelfsprekend hebben alle vrouwen de keuze of ze wel of geen test willen, en worden ze goed over de mogelijke keuzes geïnformeerd.

Voor de meeste vrouwen betekent dit dat ze nog maar één test nodig hebben om een betrouwbare uitslag te krijgen. Wanneer de NIPT geen aanwijzing geeft voor een trisomie is geen vervolgonderzoek nodig. Bij een afwijkende NIPT uitslag is om zekerheid te krijgen nog wel een invasieve test (vruchtwaterpunctie of vlokkentest) nodig.

Samenwerken

Het NIPT Consortium, waarin de Nederlandse UMC’s o.a. samenwerken met de beroepsorganisaties NVOG, KNOV, VKGN en VKGL, gaan de TRIDENT-2 studie uitvoeren. De studie moet duidelijk maken hoe in Nederland het aanbod van NIPT als eerste screeningstest het beste georganiseerd en uitgevoerd kan worden. De combinatietest blijft wel beschikbaar als keuze voor vrouwen die dat wensen. Meer informatie over de test is te vinden op de website www.meeroverNIPT.nl

Dick Oepkes (Gynaecoloog LUMC en lid NIPT Consortium):”De Gezondheidsraad heeft met dit advies een belangrijke stap gezet in de screening van zwangere vrouwen en hun partner. Zij kunnen straks kiezen voor een veilige en betrouwbare test en hoeven daarvoor niet meer de grens over.”

Namens VKGL (Vereniging Klinisch Genetische Laboratoriumdiagnostiek)

Dr. Erik Sistermans, laboratoriumspecialist klinische genetica VUmc, projectleider TRIDENT-1 en -2 studies

Namens VKGN (Vereniging Klinische Genetica Nederland)

Dr. Robert Jan Galjaard, klinisch geneticus, Erasmus MC Rotterdam

Namens NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie)

Dr. Caroline Bax, gynaecoloog VUmc

Namens KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen)

Jeannette van Capelleveen, verloskundige

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen