Hogeschool Rotterdam benoemt Maarten Schmitt tot lector Bewegen naar Gezondheid

Array

Hogeschool Rotterdam heeft dr. Maarten Schmitt benoemd tot lector Bewegen naar Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Belangrijke zorgvraagstukken zijn de toename van mensen met (vaak meerdere) chronische aandoeningen en het aantal mensen met een ongezonde leefstijl. Schmitt gaat, met name vanuit het vakgebied fysiotherapie, onderzoek doen naar bewegingsproblemen van mensen en factoren die positief bijdragen aan verbetering van de bewegingsproblemen. 

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft beleid ingezet om de gezondheidstoestand van haar bevolking te verbeteren. Samen met belangrijke stakeholders, zoals sportkoepels, de GGD, onderwijs- en onderzoeksinstituten en eerstelijns zorginstellingen, zet de gemeente sterk in op het bevorderen van de leefstijl van mensen en het daardoor verminderen van (vaak complexe) gezondheidsproblemen.

Het onderzoek van Schmitt sluit aan bij dit beleid. Het stimuleren van mensen om meer te gaan bewegen, is bewezen effectief. De belemmeringen betreffen vooral motivationele factoren, gebrek aan kennis en inzicht, fysieke factoren en omgevingsfactoren. Het onderzoek richt zich daarom enerzijds op de vraag hoe bewegingsproblemen bij mensen met chronische aandoeningen verminderd kunnen worden (zodat mensen beter functioneren in het dagelijks leven). Anderzijds richt het onderzoek zich op de vraag hoe mensen met een ongezonde leefstijl aangezet kunnen worden om te gaan bewegen (waardoor het risico op gezondheidsproblemen afneemt). Doelstelling is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidstoestand van de Rotterdamse bevolking.

Het onderzoeksprogramma wordt in nauwe samenwerking met fysiotherapiepraktijken in de Rotterdamse regio alsook met de bachelor- en masteropleiding Fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam opgezet en uitgevoerd. Uitkomsten en implicaties van het onderzoek zullen direct worden toegepast in de onderwijsprogramma’s. Ook zet de lector zijn kennis en kunde op dit thema in bij andere relevante projecten van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Maarten Schmitt

Maarten Schmitt is fysiotherapeut. Hij voltooide zijn masteropleiding aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij promoveerde in 2010 aan de faculteit Geneeskunde van Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Understanding Functioning and Health in Patients with Whiplash Associated Disorders’. Schmitt heeft ruim 25 jaar ervaring in het hoger gezondheidszorgonderwijs, met name in de fysiotherapie. Schmitt werkt momenteel als zelfstandig ondernemer en was jarenlang verbonden aan SOMT, een onderwijsinstelling voor master- en bacheloropleidingen Fysiotherapie.

Bron: Hogeschool Rotterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen