Lijst zwakke verpleeghuizen erkenning verpleeghuisbewoners en betrokkenen

Bestuurders van zorginstellingen die boos zijn omdat ze op de lijst met zwakke verpleeghuizen staan, missen de broodnodige empathie. De publicatie van de lijst is erkenning voor bewoners en naasten. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft deze lijst dinsdagavond gepubliceerd op verzoek van de Tweede Kamer.

Substantiële problemen

Dat deze verpleeghuizen zo in beeld komen, komt vooral om er substantiële problemen zijn of waren.  En dat is in beide gevallen treurig voor bewoners. Het is daarom een erkenning voor bewoners, hun familie en naasten.  En voor al die medewerkers die het wel zien maar er weinig aan konden doen. Waarvan sommige zelfs, omdat ze kritiek hadden op het beleid van het management, hun baan verloren omdat ze vonden dat de zorg beter moest. De tekortkomingen liggen niet aan de hardwerkende verpleegkundigen en/of de tussenlaag. “Zij zijn het ondergeschikte werkvolk wat voor verrot management moet werken”, zo meldt een ex-medewerker.

Erkenning

Door de misstanden en de tekortkomingen in het verleden niet openbaar te maken ontstaat er een incompleet beeld. En juist dat verborgen houden zorgt dat bewoners minder erkenning krijgen voor hun terechte klachten. Hopelijk komt deze lijst niet alleen hard aan bij de besturen en managers.  Maar zorgt deze lijst ervoor dat ze er nooit meer op willen komen en dus de zorg voor hun bewoners structureel verbetert. Veel gedupeerde betrokkenen hebben veel te lang op deze erkenning moeten wachten.

Het is niet meer dan normaal dat de kwaliteit van zorg ook bij de boze verpleeghuismanagers op orde is. En die zorg zou altijd op orde moeten zijn. Onbegrijpelijk dat IJsselheem overweegt stappen te ondernemen tegen de IGZ. En de reden is ongelofelijk; omdat ze bij een nieuwe inspectie in april aan “bijna alle punten die de inspectie heeft gehanteerd” hebben voldaan. Dat is dus nog steeds niet 100% op orde, toch?

En er moet ook begrip komen voor de hardwerkende verpleegkundigen. Die 24/7 keihard aan het werk zijnen jaar op jaar te maken hadden met forse bezuinigen door de overheid. Zij zijn door de bezuinigingen harder gaan lopen en maken de overuren om mensen de zorg te geven die ze verdienen. Het is geen nl. uitzondering als een verpleegkundige dertig mensen moet verzorgen. En verpleeghuiszorg moet niet alleen Healthy Ageing maar ook Happy Ageing zijn.

FNV ondersteunt de grieven van de verpleegkundigen en zijn niet verrast door de uitkomsten van de IGZ. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en komen dus met complexere zorg in de verzorgingstehuizen. De FNV pleit al langer voor een bezettingsnorm die bepaald per zoveel mensen er hoeveel verpleegkundigen beschikbaar moeten zijn.

Voor meer informatie over de zwarte lijst, klik hier.

Janine Budding, MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen