‘Oorlog tegen Kanker’ in deel 2 van Kanker: biografie van een sluipmoordenaar

Array

In 1971 roept de Amerikaanse president Nixon de ‘Oorlog tegen Kanker’ uit. Vol optimisme en gesteund door een gulle overheid gaan onderzoekers hard op zoek naar effectieve behandelingen. In het laboratorium boekt men veel vooruitgang in het onderzoek naar de aard van de kankercel, culminerend in de revolutionaire ontdekking van de genetische aanleg voor kanker.

Wanhoopsacties

Nieuwe behandelmethoden levert dat alles echter niet meteen op. Dat leidt tot ontgoocheling, die sommige patiënten en artsen tot wanhoopsacties drijft. Pas eind jaren negentig levert het groeiend inzicht in de genetische aanleg voor kanker ook gerichte behandelmethoden op, dankzij baanbrekende medicijnen als Glivec en Herceptin.

Grootschalig onderzoek

Tegen het eind van de 20ste eeuw is er grote vooruitgang geboekt in de eeuwenoude strijd tegen kanker. Onderzoekers weten inmiddels  dat verschillende typen kanker worden veroorzaakt door genetische mutaties, en voor elk daarvan kan wellicht een geneeswijze worden gevonden. Bovendien werken wetenschappers over de hele wereld samen in een van de grootste projecten uit de geschiedenis, waarbij alle genen van het menselijk lichaam in kaart worden gebracht. Dit project heeft grote gevolgen voor het kankeronderzoek.

Sluipmoordenaar

Dit is deel 2 van de driedelige Amerikaanse documentaire Kanker: biografie van een sluipmoordenaar van Barak Goodman. De serie is gebaseerd op Siddhartha Mukherjee’s met een Pulitzer Prize bekroonde boek De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Dat vertelt het verhaal van kanker door de eeuwen heen, van de allereerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol uit de Egyptische oudheid tot de geavanceerde hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Die grote historische lijn wordt in deze serie gecombineerd met portretten van hedendaagse patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken, die misschien eindelijk uitzicht bieden op blijvende genezing.

Uitzending: maandag 11 juli, 22.40 uur, NPO 2

Bron: NTR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen