Uniform contract versnelt geneesmiddelenonderzoek

Array
Een nieuwe modelovereenkomst maakt het makkelijker om in Nederland sneller te starten met klinisch onderzoek dat geïnitieerd en gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie. Hiermee komen nieuwe geneesmiddelen en behandelmethoden eerder beschikbaar voor patiënten. In het contract zijn alle rechten en plichten opgenomen van de partijen die betrokken zijn bij onderzoek in ziekenhuizen dat door farmaceutisch bedrijven gefinancierd wordt. De overeenkomst is gesloten door partijen die zijn verenigd in de Dutch Clinical Trial Foundation.
Geneesmiddelenonderzoek

Het onlangs overeengekomen contract vervangt de tot nu toe bestaande lappendeken aan individuele contracten waarbij ieder farmaceutisch bedrijf en ieder ziekenhuis eigen voorwaarden hanteerden. De partijen die het modelcontract hebben opgesteld zijn STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen), NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) Nefarma (Vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland), de Acron (Associatie van Contract Research Organisaties) en het NKI-AVL.

Nieuwe oplossingen

Elke dag werken in Nederland meer dan 10.000 mensen in onze sector gecommitteerd en gemotiveerd aan oplossingen voor ziektes waar we de remedie nog niet voor hebben. Er liggen nog vele uitdagingen voor ons. Veel ziektes zijn we nog niet of onvoldoende de baas. Soms wordt in één klap een grote stap gezet. Veel vaker zetten we kleine stapjes, die allemaal bij elkaar net zo hard bijdragen aan de vooruitgang.

Er wordt ontzettend veel geneesmiddelenonderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar long- en alvleesklierkanker, uitgezaaide vormen van kanker, malaria, ziekte van Parkinson, dengue, ebola, etc. Onderzoek naar geneesmiddelen is belangrijk voor de kenniseconomie. De sector investeert meer dan elke andere sector aan onderzoek en ontwikkeling (18% van de omzet)

Het commitment is groot om perspectieven van patiënten te verbeteren. Tegelijkertijd is het complex om voor bepaalde aandoeningen de juiste remedie te vinden, zoals ALS.  Maar daar wordt hard aan gewerkt.

Nefarma is de brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten die zich richten op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Nefarma heeft 43 leden

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen