Minister Schippers voor rechter vanwege binnenlaten tijgermuggen

0
635

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet zorgen dat de invoer van tijgermuggen wordt gestaakt. En dat ingevoerde muggen afdoende worden bestreden. Dat is wat het platform Stop invasieve exoten eist in een rechtszaak die op 21 juli dient bij de rechtbank Rotterdam. De gezondheidsbedreigende muggen komen het land binnen via de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky Bamboo. Zeer recent werd bekend dat de tijgermug opnieuw is opgedoken, bij bandenbedrijven in Lelystad, Emmeloord en Assen.

20 virusziekten

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten over brengen op mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika en chikungunya. Ziekten waarvoor vaak geen vaccins en medicijnen bestaan. En die langdurige gezondheidsproblemen en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Een zikabesmetting kan bovendien leiden tot baby’s met onderontwikkelde hersenen.

Stop invasieve exoten

Het platform Stop invasieve exoten heeft minister Schippers verzocht om op basis van de Warenwet handhavend op te treden tegen handelaren in gebruikte banden en Lucky bamboo-plantjes waar tijgermuggen worden aangetroffen, maar ook andere gevaarlijke exotische muggen zoals de gele koortsmug (ook wel denguemug genoemd), de Aziatische bosmug en de Amerikaanse rotspoelmug.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: “De ambtelijke commissie die de minister adviseert in bezwaarprocedures, deelde het standpunt van het platform dat de regelgeving wordt overtreden. De minister legde dit advies echter naast zich neer en blijft weigeren om de regelgeving te handhaven.

Tijgermuggen

Met elke tijgermug die wordt ingevoerd, wordt het risico op vestiging en verspreiding groter en krijg je ze op een gegeven moment nooit meer weg. Het platform heeft daarom de minister voor de rechter gedaagd, en die zal zich op 21 juli over de kwestie buigen. Mede gezien het advies van de ambtelijke commissie hebben we goede hoop dat de rechter ons in het gelijk stelt.

We vragen de rechter om de minister ertoe te dwingen stevig op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden. En daarmee een groot risico opleveren voor de volksgezondheid in Nederland. Dat afgelopen vrijdag bekend werd dat opnieuw tijgermuggen zijn aangetroffen bij de bandenbedrijven Robeo Casings in Lelystad, Kargro in Emmeloord en Dikabo in Assen, maakt deze rechtszaak extra urgent. ”

De zitting bij de sector Bestuurrecht van de rechtbank Rotterdam vindt plaats op donderdag 21 juli om 13.00 uur. De zitiing is openbaar toegankelijk. Het adres is Wilhelminaplein 100-125 in Rotterdam.