Buideltop versterkt band na keizersnede

MMC gebruikt vanaf nu bij
Vrouwen met een geplande keizersnede ontvangen vanaf nu in het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum (MMC) een buideltop. De buideltop is speciaal ontwikkeld om tijdens de geplande keizersnede het eerste contact tussen moeder en kind, huid-op-huid zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. MMC is het eerste ziekenhuis in de regio dat de buideltop gebruikt bij geplande keizersneden.

Buideltop

De aanstaande moeder ontvangt de buideltop bij aankomst als cadeau in de kraamsuite, zodat zij deze vlak voor de keizersnede aan kan trekken. De baby wordt direct na de geboorte (in het zogenaamde ‘Sacred Hour’) in de buideltop gelegd. Zo ontstaat direct en op een veilige manier huid-op-huid contact tussen moeder en kind en blijft de baby lekker warm bij de moeder als deze van de operatiekamer terug naar de kraamsuite wordt gebracht. Na afloop mogen de kersverse ouders de buideltop mee naar huis nemen.

“Huid–op-huid”

De baby kan vanaf de geboorte op een veilige en ongestoorde manier bij de moeder ‘huid–op-huid’ blijven liggen. MMC gebruikt de buideltop om de aanstaande moeder die de keizersnede moet ondergaan een zo natuurlijk mogelijke ervaring te geven. Gynaecoloog Martina Porath van MMC: “Tijdens een keizersnede streven we ernaar de baby zo rustig mogelijk geboren te laten worden en het de aanstaande ouders uiteraard zo comfortabel mogelijk te maken. Zo bieden we bijvoorbeeld sinds 2014 aan de zwangere en haar partner de mogelijkheid om tijdens de keizersnede mee te kijken naar de operatie op het moment dat de baby geboren wordt. Deze buideltop na een natuurlijke keizersnede is daarop een mooie toevoeging en versterkt de moeder-kind binding”.

Positief effectief

Het is wetenschappelijk bewezen dat ononderbroken huid-op-huid contact direct na de geboorte een positief effect heeft op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de pasgeboren baby. Bij de moeder zorgt het huidcontact voor vermindering van pijn, een positief gevoel, stabiele controles en minder bloedverlies.

Sacred Hour

MMC werkt sinds 2014 met het ‘Sacred Hour’. Hierbij blijft het kind, als het medisch verantwoord is, direct na de bevalling minimaal een uur bij moeder op de borst van moeder. Dit is echt het uurtje van moeder, kind en partner waarin de moeder-kind binding wordt versterkt en het succes van slagen van borstvoeding wordt vergroot. Tijdens dit uur worden in principe geen medische taken verricht zoals wassen en meten. Dat komt pas daarna. Eerst hebben ouders een momentje voor zichzelf met hun pasgeboren baby.

Aantal bevallingen en keizersneden per jaar

In MMC vinden jaarlijks rond de 2200 medische en 340 poliklinische bevallingen plaats. Daarvan bevalt 9% van de aanstaande moeders met een zwangerschap voorbij 37 weken via een keizersnede.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen