Rolstoeltennis op topniveau in Houten

Array

37 Spelers uit vijf landen kwamen dit weekend naar Houten om te strijden voor de titels op het Holland Open Wheelchair Tennis toernooi. De tweede editie van dit internationale rolstoeltennis-toernooi vond plaats op het rolstoeltoegankelijke en zonovergoten Racketcentrum Houten.

wohit1

Na drie dagen tennissen, wist de 17-jarige Ruben Spaargaren zich te plaatsen voor de finale bij de heren. Deze talentvolle Nederlandse speler maakte het afgelopen jaar een grote ontwikkeling door. Hij is momenteel lid van de nationale toprolstoeltennis jeugdselectie en is een belofte voor de toekomst van de Nederlandse rolstoeltennissport. Hij moest het opnemen tegen de ervaren Fransman Laurent Giammartini (49). De voormalig wereldkampioen Giammartini won de partij met 6-1 en 6-4.

In de dubbelfinale troffen de heren elkaar weer. Giammartini speelde met zijn Nederlandse tennisvriend Eric Stuurman (51). Stuurman is vier maal voor Nederland uitgekomen op de paralympische spelen en won brons in Beijing. Ze speelden tegen het koppel Spaargaren en Carlos Anker (20). Anker is net als Spaargaren een jonge opkomende speler en bezet de 8e plek op de nationale ranglijst. Hij won als jeugdspeler al goud op de World Team Cup in Seoul. De partij eindigde met 6-2 en 6-2 in het voordeel van de routiniers Giammartini/Stuurman.

wohit2

Dames
Bij de dames werd de finale gespeeld door de Colombiaanse speelster Johanna Martínez (35) en de Engelse Lauren Jones (21). De Colombiaanse traint momenteel een aantal maanden in Nederland bij Aad Zwaan, de voormalige bondscoach rolstoeltennis van de KNLTB. Jones speelde krachtig en won met 6-2 en 7-5.

De damesdubbelfinale werd een driesetter. Het Nederlandse koppel Maaike Snellenberg en Djoke van Marum won uiteindelijk van het tactisch spelende duo Johana Martínez en Marlise Peters-Heestermans met 6-2, 3-6 en 6-2.

In de second draw wonnen twee spelers uit Utrecht de dubbelfinale: Aart van Eck en Igor Schalekamp. Ad Hermans won het enkelspel in de second draw.

Het publiek genoot van toptennis

In het publiek bevond zich de winnares van de vorige editie van Holland Open Wheelchair Tennis: Diede de Groot (19). Omdat ze in de top 10 van de wereld staat, is zij dit jaar uitgesloten voor deelname aan dit ITF Futures toernooi.

Diede is geselecteerd voor de paralympische spelen in Rio de Janeiro (7 t/m 18 september 2016). Ze heeft een spectaculair jaar achter de rug en wist zich op te werken naar de zevende plaats op de wereldranglijst. De verwachtingen zijn hooggespannen. De Nederlandse vrouwen hebben immers op alle paralympische spelen het goud veroverd in zowel het enkel- als het dubbelspel.

Diede de Groot zal in een team uitkomen voor Nederland met:

Jiske Griffioen (31) – de huidig nummer 1 van de wereld, en winnares van Wimbledon 2016.

Aniek van Koot (25)

Marjolein Buis (28)

En de heren:

Tom Egberink (23)

Maikel Scheffers (33)

 

Achtergrond

Sinds het begin van de rolstoeltennissport in 1990, wordt het internationale veld gedomineerd door de Nederlandse spelers. Op alle paralympische spelen, grand slams en masters presteerden met name de Nederlandse dames op topniveau. Je kunt dus met recht zeggen dat het toptennis in Nederland wordt gespeeld. Aanstormend talent uit de hele wereld komt bijeen op toernooien van de Futures serie. In Nederland is er maar een keer per jaar in Nederland de kans internationaal rolstoeltennis op topniveau voor dames en heren mee te maken: Holland Open Wheelchair Tennis Tournament in Houten.
Rolstoeltennis wordt met gewone tennisballen en op standaardtennisvelden gespeeld. Het enige verschil met normaal tennis, is dat de bal twee maal mag stuiten.

Judith Kuipéri

Recente artikelen