Behandelingsmogelijkheden misofonie AMC uitgebreid

Array

Mensen met ervaren gevoelens van irritatie, walging en/of woede bij het horen van geluiden die op zich onschuldig zijn. Deze geluiden zijn meestal door mensen geproduceerde geluiden, zoals smak- en slikgeluiden. Misofonie betekent letterlijk ‘haat van geluid’. Mensen met misofonie hebben zoveel last van de heftige emoties die worden opgeroepen door deze geluiden, dat ze die zoveel mogelijk gaan vermijden. Dit kan tot gevolg hebben dat ze zich steeds meer gaan isoleren en sociaal gaan disfunctioneren.

Misofonie

In het AMC kunnen deze misofoniepatiënten terecht voor behandeling, die onder meer bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Psycholoog Arnoud van Loon van het AMC zegt dat er al 350 misofonen zijn behandeld en er staan er nog zo’n 160 op de wachtlijst. Die lijst wordt langer, omdat zich wekelijks zo’n vier tot vijf patiënten aanmelden. Deze maand worden daarom de behandelingen uitgebreid waardoor er meer patiënten geholpen worden en de wachtlijst wordt weggewerkt.
Over misofonie is nauwelijks medische literatuur. Er is dus nog weinig over bekend. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoe vaak het voorkomt.

Behandeling AMC

In het AMC is een misofoniebehandeling ontwikkeld die bestaat uit technieken uit de cognitieve gedragstherapie en psychomotore therapie. Om meer inzicht te krijgen in wat misofonie is en om de behandelmogelijkheden verder te ontwikkelen, wordt er in het AMC onderzoek naar gedaan. Er wordt met behulp van hersenscans gekeken of er afwijkingen in de hersenen gevonden kunnen worden. Verder wordt gezocht met DNA-onderzoek naar een genetische achtergrond voor misofonie.De huisarts kan direct doorverwijzen deze afdeling van het AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen