IDAZ kwetsbare ouderen verhuist van Zevenaar naar Arnhem

Array

Interdisciplinaire afdeling voor verhuist van Zevenaar naar
De Interdisciplinaire Afdeling Zevenaar (IDAZ) verhuist naar Arnhem. Als gevolg van deze verhuizing kunnen we de zorg voor kwetsbare oudere patiënten nog verder verbeteren, kan Rijnstate Zevenaar zich definitief ontwikkelen tot een centrum voor minder complexe en niet-spoedeisende zorg, en kunnen we als ziekenhuis de nodige besparingen realiseren.

Om de kosten van de gezondheidszorg te kunnen beheersen, vinden er binnen de Nederlandse gezondheidszorg verschillende ontwikkelingen plaats. Ziekenhuizen wordt gevraagd dure voorzieningen verder te concentreren en zoveel mogelijk basiszorg over te hevelen naar onder andere de huisarts. Rijnstate heeft in de afgelopen jaren al verschillende dure zorg geconcentreerd op haar locatie in Arnhem en heeft bepaalde basiszorg opnieuw ingericht in nauwe samenwerking met de huisartsen in de regio.

De druk op efficiency en kostenbesparing blijft echter dermate hoog, dat Rijnstate heeft besloten om de zorg beter te verdelen over haar vier locaties. Het uitgangspunt is en blijft dat alle zorg van de hoogste kwaliteit is én zo goed mogelijk bereikbaar blijft voor alle inwoners van de regio.

Rijnstate Zevenaar wordt een centrum voor minder complexe, niet spoedeisende zorg. Zevenaar is de afgelopen jaren al steeds meer ontwikkeld tot zo’n centrum, met o.a. de vestiging van de orthopedische en chirurgische kliniek. De Interdisciplinaire Afdeling Zevenaar (IDAZ) verhuist daarom naar Arnhem. Als gevolg van deze verhuizing kunnen we de zorg voor kwetsbare oudere patiënten nog verder verbeteren, kan Rijnstate Zevenaar zich definitief ontwikkelen tot een centrum voor minder complexe en niet-spoedeisende zorg, en kunnen we als ziekenhuis de nodige besparingen realiseren.

De officiële verhuisdatum van de IDAZ is 5 september. Net als andere jaren sluiten we in de zomervakantie bepaalde afdelingen i.v.m. verminderde drukte. In verband met deze zomersluiting verplaatsen we de patiënten van de IDAZ al op 5 augustus naar Arnhem.

Interdisciplinaire afdeling in Arnhem

De interdisciplinaire afdeling verhuist naar Rijnstate Arnhem. De kwetsbare oudere patiënten ontvangen hier dezelfde geïntegreerde zorg van geriaters en internisten samen met verpleegkundigen, een activiteitenbegeleider, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker en geestelijk verzorger. Er is tijd en aandacht voor persoonlijk contact met de patiënten en voor activiteitenbegeleiding. De behandeling is vooral gericht op behoud van kwaliteit van leven.

In Arnhem kunnen kwetsbare ouderen door de internist of geriater worden opgenomen op deze interdisciplinaire afdeling. Ook de patiënten met ernstigere aandoeningen die potentieel complexe zorg nodig hebben, zoals hartbewaking, intensive care of een acute operatie, kunnen in Arnhem op de interdisciplinaire afdeling worden opgenomen, in tegenstelling tot op de IDAZ in Zevenaar.
Na de verhuizing kunnen de patiënten met complexere aandoeningen dus ook profiteren van de geïntegreerde zorg op een interdisciplinaire afdeling.

De medewerkers van de afdeling gaan allemaal mee naar Arnhem. Er is geen sprake van ontslagen. Doordat we efficiënter kunnen werken in Arnhem, besparen we wel op personele inzet. Dit wordt opgevangen door natuurlijk verloop van personeel.

Gevolgen voor Rijnstate Zevenaar

Rijnstate Zevenaar wordt een centrum voor minder complexe, niet spoedeisende zorg. Zevenaar is de afgelopen jaren al steeds meer ontwikkeld tot zo’n centrum, met de vestiging van de orthopedische en chirurgische kliniek en de dialyseafdeling. Na het vertrek van de IDAZ vindt op onze locatie in Zevenaar alleen nog planbare zorg plaats.

Op dit moment is de IDAZ de enige afdeling in Zevenaar die het hele weekend open is. Dit betekent dat het ziekenhuis, inclusief alle (medisch) facilitaire voorzieningen en personeel, het hele weekend open gehouden wordt voor gemiddeld 8 patiënten die in het weekend op de IDAZ zijn opgenomen. Wanneer de IDAZ op 5 augustus verhuist naar Arnhem, zullen vanaf dan op zaterdagochtend de laatste patiënten van de chirurgische en orthopedische afdeling naar huis gaan en wordt het ziekenhuis op zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Volop zorg in Zevenaar

Wij realiseren ons dat het voor patiënten niet prettig is soms verder te moeten reizen, bijvoorbeeld van Arnhem naar Zevenaar voor een planbare operatie of van Zevenaar naar Arnhem voor een spoedeisende of complexe ingreep. Daarom blijven we de zorg waarvoor patiënten vaak naar het ziekenhuis moeten komen zowel in Zevenaar als in Arnhem aanbieden.

Alle specialismen van Rijnstate houden spreekuur in Zevenaar, met uitzondering van de specialistische kaak- en tandzorg. De poliklinieken worden momenteel gerenoveerd tot moderne en prettige ruimten voor onze patiënten. De operatiekamers en de verpleegafdelingen worden vooral ingezet voor chirurgische en orthopedische ingrepen, waarvoor ook patiënten van buiten de regio van Rijnstate naar Zevenaar komen.
Ook de dialyseafdeling blijft in Zevenaar, net als radiologische diensten en het laboratorium. We zijn in overleg met andere zorginstellingen om voor de afdeling waar de IDAZ gehuisvest is, een goede invulling te realiseren.

Bron: Rijnstate

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen