Hoopvolle nieuwe inzichten in het slot van Kanker: biografie van een sluipmoordenaar

Array

In het slot van het drieluik Kanker van de NTR: biografie van een sluipmoordenaar, getiteld ‘Waar zit de achilleshiel’, aandacht voor de meest recente ontwikkelingen in de kankerbestrijding.
In de wereld van de kankerbestrijding heerst begin deze eeuw groot optimisme. Onderzoekers denken het mysterie van de kwaadaardige cel te hebben ontrafeld. Er worden enkele nieuwe, doelgerichte geneeswijzen ontwikkeld. En er beloven er nog vele te komen. Tot men op nieuwe problemen stuit.

Kanker is toch complexer dan gedacht. De kankercel blijkt zich op onverwachte manieren te verweren. Dat leidt tot teleurstelling. Sommigen roepen op om meer aandacht te besteden aan preventie en vroege opsporing, als de beste methoden in de strijd tegen kanker.

Kanker bestrijden

Andere onderzoekers laten zich echter niet ontmoedigen. De afgelopen paar jaar lijkt het harde werk eindelijk vruchten af te werpen. Onderzoekers beginnen in de complexe kankercel toch patronen te onderscheiden die uitzicht bieden op nieuwe kwetsbaarheden en mogelijke bestrijdingsmethoden.

Immunotherapie

Het meest veelbelovende nieuwe inzicht is misschien wel het idee om kanker te bestrijden met behulp van het eigen afweersysteem. Deze nieuwe immunotherapie wordt bijvoorbeeld uitgeprobeerd bij Emily Whitehead, een leukemiepatiëntje van zes. In de documentaire zien we dat de behandeling aanslaat, zodat ze haar gewone leven weer kan oppakken.

Dit is het slot van een driedelige Amerikaanse documentaire van Barak Goodman, gebaseerd op Siddhartha Mukherjee’s met een Pulitzer Prize bekroonde boek De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Dat vertelt het verhaal van kanker door de eeuwen heen, van de allereerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol uit de Egyptische oudheid tot de geavanceerde hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Die grote historische lijn wordt in deze serie gecombineerd met portretten van hedendaagse patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken, die misschien eindelijk uitzicht bieden op blijvende genezing.

Uitzending: maandag 18 juli, 22.40 uur, NPO 2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen