Kinder- en Jeugdpsychologen opnemen in de wet BIG

Array

Het Nederlands Instituut van Psychologen (), de beroepsvereniging van psychologen, wil het beroep Kinder- en Jeugdpsycholoog als basisberoep in de . Dit is in het belang van kind, ouder en maatschappij, omdat:

  • de inzet van binnen het zorgstelsel (18+) leidt tot doelmatige, kosteneffectieve en gepaste zorg;
  • kinderen, jong volwassen en ouders mogen geen nadelige gevolgen ondervinden van schotten tussen stelsels en verschillen in regels rond bekostiging;
  • verankering van het beroep in de wet BIG noodzakelijk is om de expertise van kinder- en jeugdpsychologen toegankelijk en bekostigd te houden, over schotten en domeinen heen;
  • dat winst oplevert voor kinderen, jongeren en ouders, maar ook voor de maatschappij.

Kinder- en Jeugdpsychologen voor toekomstbestendige zorg

Voor preventie en gepast gebruik op de langere termijn is het van belang te investeren in de ouder-kindrelatie. Wanneer jeugd-expertise wordt betrokken bij de behandeling van ouders met psychische problematiek, zal dit sterk preventief werken. Gebleken is dat de inzet van hoog opgeleide kinder- en jeugdpsychologen aan de voordeur, naast de huisarts en in het wijkteam, onnodige doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg voorkomt. Inzet van K&J psychologen zorgt voor gerichte doorverwijzing en doorbehandeling: niet minder dan nodig, maar ook niet meer (gepast gebruik). Daarnaast maakt opname in de wet BIG continuïteit van zorg mogelijk. Jongeren zijn kwetsbaar juist in de overgang naar volwassenheid, tussen hun 18e en hun 23e. Daarom is continuïteit van zorg en van behandelaar juist in die periode van belang. Kinder- en Jeugdpsychologen kunnen zorgen voor die continuïteit.

Schotten tussen stelsels

In de ggz is een knip aangebracht tussen het jeugd- en volwassenendomein. Een jongere valt tot hij 18 wordt onder de Jeugdwet. Vanaf 18 jaar valt hij onder de Zorgverzekeringswet. Onder de Jeugdwet is inzet van psychologen met een beroepsregistratie verplicht. Dat kan zijn een BIG-registratie, of een registratie – als (Kinder- en Jeugd)psycholoog – bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Binnen het Zorgverzekeringswetstelsel is de  regelgeving  anders en wordt het BIG-register als enig leidend register aangehouden vanaf 1 januari 2017. Dat betekent dat SKJ-geregistreerde Kinder- en Jeugdpsychologen geen regiebehandelaar kunnen zijn voor cliënten die bij aanvang van de behandeling 18 of ouder zijn, en dat zij niet of nauwelijks worden gecontracteerd door zorgverzekeraars. Uit een quickscan die het NIP onlangs heeft uitgevoerd blijkt echter dat 57% van de (aankomende) Kinder- en jeugdpsychologen nu  met een doelgroep van boven de 18 jaar werkt.

Aanvraag bij VWS

Het NIP heeft in 2015 een aanvraag ingediend voor het basisberoep Kinder- en Jeugdpsycholoog in de wet BIG. Tussentijds is nog naar mogelijkheden gezocht de SKJ-registratie ook binnen het zorgverzekeringswetstelsel een plek te geven. Dat is niet voldoende gelukt. Daarom zal het NIP nu met extra inzet pleiten voor een wetswijziging die het mogelijk maakt de Kinder- en Jeugdpsycholoog als beroep op te nemen in de wet BIG.

Het beroep Kinder- en Jeugdpsycholoog

Het beroep Kinder- en Jeugdpsycholoog bestaat al bijna 20 jaar. In 1997 heeft het NIP een eigen register opgericht en is een beroepsprofiel opgesteld. Er zijn in Nederland ruim 1300 geregistreerde Kinder- en Jeugdpsychologen. Zij zijn gehouden aan de  beroepscode van psychologen en vallen onder tuchtrecht. Kinder- en Jeugdpsychologen hebben na hun universitaire studie psychologie een tweejarig postmasteropleidingstraject gevolgd, bestaande uit een combinatie van werkervaring, scholing, supervisie en praktijkopdrachten.

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen