Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gebruikt oplosbare stent voor dotterpatiënt

Array

Op het dottercentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft interventiecardioloog Mark Winkens voor het eerst tijdens een dotterbehandeling een nieuw type stent bij een patiënt geplaatst om een vernauwing in de slagader te repareren. Het bijzondere aan de stent is dat die na ongeveer een jaar volledig door het lichaam is opgelost.De stent wordt van – de lichaamseigen stof – magnesium gemaakt.

De succesvolle dotterbehandeling vond donderdag 23 juni op locatie TweeSteden plaats bij een 55-jarige man waarbij één van de kransslagaders heel ernstig was vernauwd.

Oplosbare stent

De stents die normaal worden geplaatst lossen niet op en blijven voor altijd in de kransslagvaten aanwezig. Winkens: “Nadeel van een blijvende stent is dat die weer kan dichtgroeien. De nieuwe stent wordt daarentegen binnen twaalf maanden volledig door het lichaam opgenomen. Hoe eerder de stent oplost en het eigen weefsel de functie kan overnemen, des te beter. Aan de oplosbare stent is een medicijn toegevoegd om het bloedvat open te houden.”

Voorwaarden

Winkens verwacht dat de komende maanden de nieuwe stent bij enkele tientallen patiënten geplaatst gaat worden. Winkens: “Patiënten komen in aanmerking voor de nieuwe stent als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de diameter van de verstopte ader iets groter dan gebruikelijk zijn, zo’n 3,0 tot 3,5 mm. Verder moet het om nieuw hartletsel gaan.”

In 2006 zagen de eerste oplosbare exemplaren het licht, maar ze waren niet meteen een succes. De eerste generatie veroorzaakte ongewenste reacties in de vaatwand en loste te snel op. Inmiddels zijn die aspecten verbeterd en laten studies op de korte termijn goede resultaten zien. Gemiddeld verdwijnt de stent na twee jaar, en is het bloedvat volledig hersteld. Van de vernauwing is geen spoor meer te bekennen.
Er zijn nu twee types waar al enige ervaring mee is: oplosbare magnesiumstents en stents die gemaakt zijn van langeketenmelkzuur (polylactide).

Bron: ETZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen