Ziekenhuizen bundelen krachten op het gebied van prostaatkanker

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt samen met andere ziekenhuizen waaronder het Radboudumc en het Erasmus MC het initiatief om in een beperkt aantal centra in Nederland prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie te concentreren. Doel van het initiatief is om dezelfde kwaliteitsstandaarden te bereiken als elders in Europa. De centra worden gelokaliseerd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en starten na de zomer van 2016.

Krachten bundelen

Het aantal behandelde patiënten per centrum moet in de komende jaren groeien van 500 naar tenminste 1000 patiënten per jaar. Patiënten blijven in het eigen ziekenhuis onder behandeling (zowel het voor- als natraject), alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum. Naast de ziekenhuizen verenigd in de samenwerkingsverbanden Prostaatpartners (netwerk Erasmus MC) en Prostaatcentrum (netwerk Radboudumc) worden alle Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd zich aan te sluiten bij dit unieke initiatief. De ProstaatKankerStichting – de patiëntenorganisatie voor mannen met – zal bij de verdere uitwerking en implementatie worden betrokken.

Concentratie leidt tot betere resultaten

In Duitsland is de Martini Klinik in Hamburg een bekend voorbeeld waar concentratie met supergespecialiseerde urologen heeft geleid tot betere resultaten bij de behandeling van prostaatkanker. In Nederland is de zorg rondom prostaatkanker nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom ook al langer voor concentratie. Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt.

Prostaatcentrum

Het Prostaatcentrum is een nauwe samenwerking tussen Radboudumc in Nijmegen, Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen rondom de multidisciplinaire zorg voor patiënten met (verdenking op) prostaatkanker. De prostaatoperaties worden op de locaties Jeroen Bosch Ziekenhuis en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis uitgevoerd

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen