Exotische muggen in Lelystad vormen risico op verspreiding zikavirus

Array
Voorlichtingscampagne zikavirus blijft uit; wijkraad organiseert 21 juli informatieavond

Nu bekend is dat het dit jaar al bij 60 mensen in Nederland is vastgesteld, moet minister Edith Schippers van Volksgezondheid onmiddellijk starten met een uitroeiingscampagne van de Aziatische bosmug in Lelystad en voorkomen dat de tijgermug nog langer wordt ingevoerd. Die oproep doet het platform Stop invasieve exoten.

Zikavirus

Zika is een virusziekte die wereldwijd in opkomst is. Het virus kan bij zwangere vrouwen leiden tot baby’s met veel te kleine schedels en kan ook het Guillain-Barré syndroom tot gevolg hebben, een ernstige spierziekte. Bekend is dat het virus wordt verspreid door bepaalde soorten muggen en soms ook seksueel wordt overgedragen.

platform Stop invasieve exoten

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: “Het aantal daadwerkelijke zika-besmettingen in Nederland ligt waarschijnlijk al rond de 300, omdat slechts 20% van de geïnfecteerden klachten krijgt en zich laat onderzoeken. Er gaan nog veel mensen op vakantie naar gebieden waar zika heerst, met het risico dat ze het virus daar oplopen en meenemen naar Nederland. Daarbij komen nog al die mensen die deze zomer naar de Olympische Spelen in Brazilië gaan.”

Bosmug

In 2013 bleek dat de Aziatische bosmug zich op verschillende plekken in Lelystad heeft gevestigd, waarschijnlijk ingevoerd door de plaatselijke importeur van gebruikte banden. In 2015 heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit in opdracht van de minister Schippers een Plan van Aanpak opgesteld. Daarin wordt erkend dat het belangrijk is om de bewoners van Lelystad voor te lichten, onder meer om het aantal potentiële broedplaatsen te verminderen. Daartoe zou in het voorjaar van 2016 een voorlichtingscampagne plaatsvinden.

Lelystad

Reinhold: “Daar is niets van terechtgekomen. Bovendien blijkt uit het plan dat het niet de bedoeling is om de Aziatische bosmug in Lelystad geheel uit te roeien; het doel is uitsluitend het remmen van de groei van de populatie en het tegengaan van de verspreiding. Schippers gedraagt zich dus als een zachte heelmeester.”

Aangetoond is dat de Aziatische bosmug in het laboratorium het zikavirus kan overdragen. Deze mug is bovendien nauw verwant met de tijgermug en de gelekoortsmug (ofwel denguemug) die het virus ook in het veld kunnen verspreiden. Ook de tijgermug wordt regelmatig in Lelystad aangetroffen, bij de plaatselijke importeur van gebruikte banden.

Reinhold: “Daarom moet minister Schippers onmiddellijk starten met het uitroeien van de Aziatische bosmug en ervoor zorgen dat de import van tijgermuggen gestopt wordt. Temeer omdat beide muggen ook andere ziekten, zoals dengue en chikungunya, kunnen verspreiden. Schippers moet de lokale bevolking daar intensief bij betrekken.”

Vanwege bezorgdheid onder de bewoners heeft de wijkraad van Kustwijk op 21 juli een informatieavond georganiseerd. Reinhold zal daar vertellen over de Aziatische bosmug en de tijgermug. Ook zal hij vers van de lever verslag doen van de rechtszitting over de tijgermug die diezelfde middag in Rotterdam plaatsvindt. De wijkraad had ook de gemeente uitgenodigd, maar die vond dat zij in deze kwestie geen rol heeft.

De door wijkraad Kustwijk georganiseerde informatieavond is op donderdag 21 juli in buurthuis De Dukdalf, Punter 3527 in Lelystad. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.

Tijgermug Alert – gratis app voor herkennen en melden van de tijgermug in Nederland.

Beschikbaar voor iPhone iPad (iOS) en voor smartphones (Android). Zie ook filmpje op YouTube!

Bron: platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen