Kijk uit met antioxidanten

Array

Onderzoekers Professor Pietro Ghezzi van de Brighton en Sussex Medical School en professor Harald Schmidt van de Universiteit van Maastricht waarschuwen voor het gebruik van . Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Hun onderzoek heeft uitgewezen dat deze alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben. Hun onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.

De onderzoekers hebben de voordelen van het gebruik van antioxidanten ter voorkoming of genezing van ziekte onderzocht en komen tot de conclusie dat het innemen hiervan geen voordelen heeft. Ze helpen alleen als duidelijk is vastgesteld dat er sprake is van een vitaminegebrek.

Antioxidanten

Professor Ghezzi : “Veel mensen gaan ervan uit het gebruik van antioxidanten goed voor ze is. Ons onderzoek toont aan dat dit alleen het geval is als iemand gediagnostiseerd is met een duidelijk vitaminetekort. ”

In geen enkel onderzoek is gebleken dat antioxidanten enig voordeel hebben. Integendeel, sommige zijn zelfs schadelijk. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen niet alleen ziektes triggeren, maar ook het immuunsysteem en de synthese van hormonen en dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Professor Schmidt “Niettemin kan oxidatieve stress onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. Dit zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden. Deze bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast.

Ons lichaam heeft zuurstof nodig. Diezelfde zuurstof kan ook de veroorzaker van oxidatieve stress en ziekte zijn. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Het kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel mensen antioxidanten als aanvulling op hun voeding.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd het British Journal of Pharmacology.

Bron: Universiteit van Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen