Subsidie voor onderzoek naar kwaliteit nieuwe tandimplantaten

Array

Tandartsen Marco Cune en Hennie Meijer van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG gaan onderzoek doen naar . Ze hebben een subsidie gekregen van ITI (International Team for Implantology) voor hun onderzoek naar de kwaliteit van nieuwe implantaten gemaakt van Zirconia. Met hun onderzoek gaan zij na of de kwaliteit van de nieuwe implantaten net zo goed is als de huidige implantaten van titanium. Cune en Meijer ontvangen een bedrag van 159.000 euro.

Implantaten zijn kunstwortels, die tanden en kiezen die verloren zijn gegaan kunnen vervangen. Deze zijn meestal gemaakt van titanium. Met titanium zijn goede resultaten geboekt. Het belangrijkste nadeel van titanium is dat het grijs is. Dat komt de esthetiek niet altijd ten goede.  Rond het tandvlees kan het wel eens grijs-blauw doorschemeren. Daarnaast zijn er mensen die geen metaal in hun mond willen hebben. Er is recent een wit, metaal-vrij alternatief op de markt verschenen. Dit implantaat is gemaakt van een keramiek genaamd Zirconia.

Tandimplantaten

In hun onderzoek gaan Cune en Meijer na of deze implantaten net zo goed vastgroeien. Ook kijken zij naar de gezondheid van het tandvlees. Na het aanbrengen van het implantaat kijken zij na 1 en na 3 jaar via o.a. röntgenfoto’s of de kwaliteit van Zirconia-implantaten even goed is als die van titanium.

De ITI (International Team for Implantology) is een internationale organisatie die onderzoek ondersteunt op het gebied van de implantologie en restauratieve tandheelkunde. De ITI honoreert alleen ervaren onderzoekers.  Onderzoekers die een reputatie van geloofwaardigheid en grondigheid hebben opgebouwd die blijkt uit een constante stroom publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen