Onderzoekers KU Leuven ontdekken nieuwe “hack” in strijd tegen ziekenhuisbacterie

Array

Onderzoekers van de hebben ontdekt hoe de door een specifiek bacterieel virus ‘gehackt’ en uitgeschakeld kan worden. Hun bevindingen kunnen helpen om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen die antibioticumresistente bacteriën zoals de ziekenhuisbacterie makkelijker kunnen uitschakelen.

Pseudomonas aeruginosa is een belangrijke ziekenhuisbacterie die voorkomt bij wondinfecties en die ernstige gevolgen kan hebben. De bacterie is vaak multiresistent en dus bestand tegen vele geneesmiddelen. Soms is ze zelfs ‘omniresistent’, wat betekent dat er voor sommige patiënten geen enkel antibioticum meer beschikbaar is om de infectie te bestrijden.

Een mogelijke bron voor nieuwe alternatieven om deze bacterie uit te schakelen zijn . “Bacteriofagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen en doden”, zegt professor Rob Lavigne van het Laboratorium voor Gentechnologie van de KU Leuven. “Ze injecteren hun DNA in de gastheerbacterie en gebruiken die daarna als een fabriekje om zichzelf te vermenigvuldigen. In dit onderzoek werd het moleculair kapingsmechanisme ontrafeld van een bacteriofaag die Pseudomonas aeruginosa infecteert. We hebben aangetoond hoe deze kleine virussen de beschikbare metabolieten en het erfelijk materiaal ‘hacken’ om zichzelf te repliceren.”

Deze bevindingen vormen de inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën in antibioticadesign. “In de toekomst hopen we nieuwe klassen van antibiotica te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de strijd tegen multidrug-resistente bacteriën in ons voordeel uitdraait”, zegt Lavigne. “Momenteel worden er maar weinig nieuwe moleculen ontwikkeld en de ‘pijplijn’ van nieuwe antibiotica tegen Pseudomonas aeruginosa staat bijna droog. Dat terwijl de maatschappelijke nood aan nieuwe geneesmiddelen enorm hoog is.”

KU Leuven

Het Laboratorium voor Gentechnologie van de KU Leuven (Prof. R. Lavigne) publiceerden hun bevindingen in het gerenommeerde tijdschrift PLOS Genetics, samen met een internationaal team van onderzoekers van het Institut Pasteur (Frankrijk, Prof. L. Debarbieux) en het ETH Zürich (Zwitserland, Prof. U. Sauer). Klik hier om het volledige wetenschapsartikel te lezen.

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen