Noord-Nederland Europees kampioen Healthy Ageing

Array

Noord-Nederland is koploper in Europa op het terrein van , volgens de Europese Commissie. Onlangs presenteerde het een ranglijst van Europese voorbeeldregio’s op het gebied van Active and Healthy Ageing. Noord-Nederland behaalde onder leiding van het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland de maximale score van vier sterren.  Daarmee is zij de enige Nederlandse regio met een vier sterren status. Het UMCG heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de Noordelijke hogescholen, bedrijven, overheden en zorgverzekeraars, een belangrijke rol gespeeld in succesvolle voorbeeldprojecten.

Liefst 78 regio’s uit 22 Europese lidstaten deden mee voor een plek op de lijst.  De lijst wordt bepaald door het aantal sterren dat je haalt. Met deze erkenning wordt de zichtbaarheid van Noord-Nederland in Europa vergroot.  Kennisinstellingen en andere organisaties komen hierdoor sneller in aanmerking voor internationale samenwerking.  En wordt het voor bedrijven makkelijker om innovaties op het gebied van gezondheid te exporteren.

Voorbeeldprojecten

Een voorbeeld van een succesvol project dat ook hoge ogen gooide bij de Europese Commissie is SamenOud. Dit project is gericht op het bevorderen van de zelfstandigheid van ouderen in de thuissituatie. Een ander voorbeeld is EurSafety Health-Net, een grensoverschrijdend project gericht op het voorkomen van infecties in ziekenhuizen, met name bij oudere patiënten. Ook SPRINT@Work wordt genoemd als succesvol voorbeeldproject met als doel om gezondheid op de werkvloer te bevorderen.

In 2013, de eerste keer dat voorbeeldregio’s werden aangewezen, kreeg Noord-Nederland ook al de (toen) hoogste score van tweemaal drie sterren. De nieuwe status is niet alleen een erkenning voor wat er al door Noord-Nederland gepresteerd is, maar schept ook verplichtingen voor de toekomst.

Voorbeeldregio’s worden voor de Europese Commissie namelijk steeds belangrijker. Zij worden ingezet om hun kennis over Active & Healthy Ageing te delen met minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wil de EU de export van gezondheidsinnovaties afkomstig uit voorbeeldregio’s stimuleren. Zowel overheden als bedrijven en kennisinstellingen profiteren hiervan, want gezondheidsinnovaties die hier worden ontwikkeld hebben een betere kans om Europees te worden overgenomen en opgeschaald

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen