Kinderen vaak niet goed beschermd tegen de zon

Array

Dokter Leenarts vroeg aan 1021 Nederlanders hoe zij denken over zonbescherming. De respondenten denken wel te weten hoe ze hun huid moeten beschermen tegen de , maar dat blijkt niet altijd te kloppen. In dit onderzoek werden 410 mannen en 611 vrouwen bevraagd. De geënquêteerden hadden allen met kinderen en kregen 29 vragen voorgelegd over hoe ze hun kind(-eren) beschermen tegen de zon.

De zon en je huid, een gevaarlijke combinatie?

Dermatoloog Marjolein Leenarts: “Opvallend is dat veel respondenten denken dat je na het insmeren met factor 50 niet meer kunt verbranden. Dat is helaas niet het geval. Er is geen enkele zonnebrand die 100% UV bescherming geeft; factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%. Omdat het verschil tussen factor 30 en 50 zo klein is, adviseert de Nederlandse Vereniging Voor Dermatologie en Venereologie factor 30. Bij factor 50 denken mensen ten onrechte dat ze vaker en langer in de zon kunnen blijven zitten.”

  • 74 procent van de onderzochte ouders gaf aan dat hun kinderen juist verbrandden in Nederland.”
  • Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 5 mannen denkt te weten dat je met een zonnebrandcrème met hoge factor niet meer kunt verbranden.
  • Tien procent van de mannen heeft dan ook wel eens gelogen over de oorzaak van het verbranden van zijn kind, terwijl hij er zelf schuldig aan was. Ruzie tussen de ouders hierover komt voor bij 17 procent van de stellen.

Curated from De zon en je huid, een gevaarlijke combinatie? – Dokter Leenarts, dermatoloog

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen