IGZ informeert alle 150 verzorgingsinstellingen waarop zij extra toezicht hield

0
741

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hield het afgelopen jaar extra toezicht op 150 verpleegzorginstellingen. Op 4 juli 2016 publiceerde zij daarover een rapport. De inspectie heeft de 11 instellingen waarover zij zich de grootste zorgen maakte een brief gestuurd. Daarin toont de inspectie begrip voor de onrust door publicatie van de lijst van 150 instellingen. Ook legt de IGZ uit hoe de publicatie is verlopen en waarom de instellingen op de lijst stonden. De overige instellingen krijgen volgende week ook een brief.

Na publicatie van het IGZ-rapport wilde de Tweede Kamer dat ook de namen van de instellingen bekend werden. Daarom vroeg staatssecretaris Van Rijn (VWS) de IGZ om die lijst te publiceren. De lijst is nooit bedoeld als ranglijst. Hij diende als intern overzicht van instellingen waarop de inspectie extra toezicht nodig vond.

Toelichting voor elke instelling

De publicatie van de lijst heeft tot veel onrust en vragen geleid bij cliënten, medewerkers en bestuurders. De inspectie heeft met veel instellingen op de lijst contact gehad. Alle 150 instellingen krijgen een brief van de IGZ. Daarin geeft de inspectie een toelichting op de totstandkoming en betekenis van de lijst. Verder staat in de brief hoe het toezicht er de komende tijd uit ziet. De IGZ geeft elke instelling een toelichting op het inspectieoordeel en de indeling in één van de categorieën. Hiermee wil de inspectie mogelijke onduidelijkheid daarover bij de instellingen wegnemen.

Open en zorgvuldig

De inspectie wil graag zo open mogelijk zijn, maar ook zorgvuldig. Daarom is de IGZ van plan om de brieven openbaar te maken op www.igz.nl. Uit oogpunt van zorgvuldigheid krijgen de instellingen de mogelijkheid eventuele bedenkingen daartegen te uiten. Daarna volgt een besluit op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Vervolgactiviteiten van de IGZ

In oktober komt de inspectie met een nieuw overzicht van de stand van zaken. Die lijst bevat de bijgewerkte indeling van de verpleegzorginstellingen in categorieën. De inspectie zal instellingen die op de nieuwe lijst komen te staan hier vooraf over informeren. Zij krijgen ook de kans om een reactie te geven of bezwaar te maken tegen openbaarmaking. Ook daarover neemt de IGZ dan een besluit volgens de Wob. Zo koppelt de inspectie openheid aan zorgvuldigheid.

Zo houdt de IGZ de komende jaren toezicht op de verzorgingsinstellingen

Mensen komen tegenwoordig met een veel zwaardere zorgvraag in het verpleeghuis wonen. Ook vinden we het allemaal belangrijk dat als wonen in een verpleeghuis nodig is, je zo veel mogelijk kunt leven als thuis. De IGZ verandert met deze ontwikkelingen mee. Daarom heeft ze een nieuwe visie geschreven: ‘Zo houdt de inspectie de komende jaren toezicht op de verpleeg(huis)zorg’.

Zie ook deze brief over toezicht op de 150 instellingen (pdf-bestand, 234 kB) die op 28 juli door inspecteur-generaal Ronnie van Diemen aan de staatssecretaris is gestuurd.

Bron: IGZ

Vorig artikelBevel tot stoppen zorg Stichting Zorgzaam Twente in Enschede beëindigd
Volgend artikelOok zo ziek van de airco?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.