Duurzaamheidsprogramma VieCuri zeker niet zonder banenverlies

Array

VieCuri Medisch Centrum staat voor een mega-bezuiniging. Hoewel de exacte gevolgen voor het personeel nog onduidelijk zijn, staat al vast dat er ontslagen zullen vallen. Na de zomer start in VieCuri een enorme reorganisatie. Het bestuur noemt het een‘Duurzaamheidsprogramma’ en organisatieontwikkeling om VieCuri toekomstbestendig te maken. Maar die ook grote personele gevolgen zal hebben.

Volgens de brief moet per 1 oktober de eerste fase van de operatie al zijn afgerond. Voor de patiënten zou de hele operatie louter positieve gevolgen moeten hebben. VieCuri wil bijvoorbeeld de wachttijden en de opnameduur verkorten.

Duurzaamheidsprogramma

Op de website zegt VieCuri Medisch Centrum het belangrijk te vinden dat de regio Noord-Limburg nu en de toekomst kan rekenen op uitstekende ziekenhuiszorg. Daarom zet het ziekenhuis met dit zogeheten ‘Duurzaamheidsprogramma’ een organisatieontwikkeling in om VieCuri toekomstbestendig te maken.
VieCuri zegt een innovatieslag ten gunste van de patiëntenzorg te gaan maken. Denk hierbij aan het verbeteren van het poliklinisch proces, het invoeren van een digitaal patiëntenportaal waardoor patiënten hun eigen patiëntendossier kunnen inzien, het verminderen van diagnostisch onderzoek en de inzet van slimme e-Health toepassingen, waardoor de opnameduur en wachttijden verkort kunnen worden.

VieCuri werkt vanuit het principe van procesoptimalisatie aan standaardisatie en flexibilisering. Hierdoor neemt zowel de uniformiteit van de zorgverlening voor de patiënt, als de uitwisselbaarheid van de medewerkers toe.

De maatregelen moeten voor het ziekenhuis een besparing opleveren van 6,8 miljoen euro. Hiermee worden gelden gegenereerd voor verdere innovatie van de patiëntenzorg.  Door de omvang van deze besparing zijn personele consequenties onvermijdelijk, zo stelt de directie. De personele kosten vormen namelijk meer dan 50% van de totale ziekenhuisbegroting.

De ruim 3000 medewerkers van het ziekenhuis in Venlo zijn per brief geïnformeerd. De directie spreekt over forse maatregelen en ingrepen in het personeelsbestand.

6,8 miljoen euro

Hoeveel – al dan niet gedwongen – ontslagen er exact zullen vallen, is op dit moment niet duidelijk. Het ziekenhuis wil daarover niets zeggen, omdat na de vakantieperiode eerst het personeel duidelijkheid krijgt. De maatregelen gaan nog dit jaar in, zodat er volgend jaar al een structurele besparing van 6,8 miljoen euro gehaald wordt.

Op dit moment liggen de plannen ter advies voor bij de adviesorganen van VieCuri. Het is daarom nog niet mogelijk om uitsluitsel te geven over de concrete invulling van het  programma en de mogelijke personele maatregelen.

Bron:

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen