€ 2 miljoen voor Europese Lyme-innovatie

0
1967

De Europese Unie verleent bijna € 2.000.000 subsidie aan een internationaal consortium dat werkt aan een nieuwe test voor de ziekte van . Het project wordt geleid door Laboratories uit Oss, en combineert kennis uit Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Het team ontwikkelt een baanbrekende bloedtest. Vroege diagnose en tijdige behandeling bij de ziekte van Lyme wordt hiermee mogelijk.

Fast Track to Innovation

In totaal wordt een bedrag van € 1.900.000 verleend aan het ID-LYME project vanuit de Fast Track to Innovation regeling.  De Fast Track to Innovation regeling is een onderdeel van het EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020. Het volledige consortium bestaat uit de Medische Universiteit van Wenen, DIARECT AG uit Duitsland, npk design en Innatoss Laboratories uit Nederland. Het ID-Lyme project is gebaseerd op preklinisch werk en een grote veldstudie van Innatoss. De techniek maakt gebruik van de biomarker-productie van T-cellen om de ziekte van Lyme zo vroeg en zo specifiek mogelijk te traceren.

Lyme

De ziekte van Lyme is ook bekend als Lyme Borreliose. Lyme is één van de meest voorkomende, door teken overdraagbare, infectieziekten wereldwijd.  Alleen in West-Europa al meer dan 200.000 nieuwe Lyme-infecties per jaar. Kort na aanvang van de ziekte zijn behandelingen met antibiotica het meest effectief. Blijft de infectie onbehandeld, dan kan deze zich verspreiden naar de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel. Dit leidt tot ernstige complicaties. Tijdige behandeling kan de impact van de ziekte verminderen, voor patiënten.  Én de bijbehorende zorgkosten die geschat worden op € 660.000.000 per jaar in de EU alleen.

Innatoss Laboratories

Projectleider en CEO van Innatoss Laboratories Dr. Anja Garritsen legt het doel van ID-LYME uit: “De ontwikkeling van een snelle en nauwkeurige diagnostische test voor de ziekte van Lyme is van het allergrootste belang. Patiënten die de typische Lyme-symptomen niet vertonen, zoals de bekende rode ring rondom de tekenbeet, worden vaak niet behandeld. Onze T-cel-gebaseerde test kan vrijwel direct na het waarnemen van de teek worden gebruikt en zal daarmee een belangrijke aanvulling op de diagnose van de ziekte van Lyme zijn. ”

Analyseren effector T-cellen

Prof. Dr. Gerold Stanek van de Medische Universiteit van Wenen is een belangrijke opinieleider op gebied van de ziekte van Lyme. Zijn team is onderdeel van het consortium. Hij is ervan overtuigd dat door het analyseren van effector T-cellen, die voorafgaan aan de antilichaamrespons, en de lang-aanhoudende geheugen T-cellen, het mogelijk is om infecties veel eerder diagnosticeren. Ook is de verwachting dat de test een nieuwe infectie kan onderscheiden van latente en chronische infecties, in tegenstelling tot de huidige tests.

Ontwerpbureau npk design

Ontwerpbureau npk design uit Leiden zal een belangrijke kwestie in het ontwerp van de test aanpakken; de vereiste incubatie van bloed korte tijd na de afname. Dit vergt veel van de logistiek van diagnostische centra. Wolfram Peters, CEO van npk design legt uit: “We ontwikkelen een combinatie van instrumenten en workflow om de juiste omgang met de bloedmonsters te garanderen. Het consortium zal nauw samenwerken met laboratoria in de hele EU om deze Lyme-innovatie zo goed mogelijk bij de dagelijkse praktijk aan te laten sluiten.”

Reproduceerbare test

De hoge kwaliteit antigenen die nodig zijn voor een nauwkeurige en reproduceerbare test worden vervaardigd door DIARECT AG uit Freiburg, Duitsland. Diarect levert al antigenen voor auto-immuun- en infectieziekten sinds 1998. “In de afgelopen 18 jaar hebben we antigenen geproduceerd die in meer dan 1 miljard bloedtests in de hele wereld gebruikt zijn”, zegt Dr Heinz Haubruck, medeoprichter en CEO van DIARECT. “We zijn verheugd dat we met onze ervaring en expertise in eiwit-expressie en -zuivering waardevol zijn in dit consortium en kunnen helpen bij de verwezenlijking van deze nieuwe diagnostische test.”

De ID-Lyme project heeft een looptijd van drie jaar en leidt tot marktintroductie van de nieuwe cellulaire Lyme-tests in 2019. Diagnostische laboratoria, medische centra en patiëntenorganisaties worden gedurende de gehele ontwikkeling bij het project betrokken.

Bron: Innatoss Laboratories 

 

BRONInnatoss Laboratories
Vorig artikelOok zo ziek van de airco?
Volgend artikelLichamelijke inactiviteit drukt zwaar op economische groei
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.