Samenwerking VUmc met IBM op gebied van MobileFirst

Array

is een samenwerking aangegaan met om for iOS-apps gestalte te geven binnen VUmc. Hiermee is VUmc de eerste partij in de gezondheidszorg in Nederland die gaat samenwerken met het zakelijke samenwerkingsverband tussen IBM en Apple. VUmc start met het implementeren van een messaging app om de patiëntenzorg te optimaliseren: de basis van goede zorg rondom de patiënt is goede communicatie, maar in de zorg was hiervoor nog geen enkele oplossing écht veilig.

Fundamenteel nadenken over Messaging

Eén van de eerste concrete projecten die uit deze samenwerking ontstaat is de uitrol van de Message for Healthcare-app. Hiermee houden de leden van het zorgteam rondom de patiënt met elkaar contact. Met Message for Healthcare is het veilig en makkelijk om sms’jes, foto’s en spraakberichten te versturen en te ontvangen. Messengerdiensten zoals WhatsApp zijn een actueel thema binnen de gezondheidszorg. Ineke Molenaars, CIO bij VUmc: “Veilig communiceren is breder dan een appje met encryptie: Het gaat om veilige data(opslag), veilige hardware én veilige software. Je moet kritische vragen stellen als: sla je data wel veilig op binnen het eigen ziekenhuis? Met wie kan je het delen? Kan je een gestolen apparaat op afstand wissen? Zijn alle telefoons wel veilig voor hackers? Dan kom je ook uit bij fundamenteel andere oplossingen.” .

Begin klein, denk groot en leer snel

”Onze benadering op dit gebied is “Begin klein maar denk groot en leer snel.” aldus Marc Koster, directeur Strategie & Innovatie bij VUmc. ”Door de strategische samenwerking met IBM en Apple zijn we in staat om onze ambitie naar Mobile First sneller vorm te geven. Een messaging app is veel meer dan alleen een fotootje appen, het gaat om werken aan veel slimmere communicatie en werkprocessen, om de zorg voor patiënten nog beter te maken”. VUmc start binnen de KNO-afdeling met de pilot. Een projectgroep van verschillende afdelingen en expertises binnen VUmc overziet alle aspecten van de implementatie en zorgt voor de afstemming hierin. Daarnaast doet VUmc direct onderzoek naar de effecten en impact op de werkprocessen, waarmee deze apps op hun beurt in samenspraak verder worden geoptimaliseerd.

“IBM werkt nauw samen met organisaties in de ontwikkeling en uitrol van zakelijke apps om hun digitale transformatie te leiden,” zegt Mahmoud Naghshineh, general manager van de samenwerking met Apple bij IBM. “We bundelen de krachten met VUmc om het voor professionals in de zorg – met name artsen en verpleegkundigen – mogelijk te maken om hun werk anders in te vullen, door het makkelijker te maken om bij belangrijke patiëntinformatie te komen en deze te delen wanneer dit het meest nodig is en zo de beste zorg te leveren.”

IBM MobileFirst apps in VUmc

De IBM MobileFirst for iOS Apps zijn exclusief voor iPhone en iPad gemaakt en zijn allemaal voorzien van een extra beveiligingslaag, analysemogelijkheden en een koppeling met de belangrijkste bedrijfsprocessen. De 6.000 mobiele experts van IBM lopen voorop als het gaat om mobiele innovatie voor bedrijven. Via hun onderlinge samenwerking en de daaruit voortvloeiende branchespecifieke zakelijke apps zorgen IBM en Apple voor een complete transformatie van zakelijke mobiliteit. VUmc wordt door beide bedrijven gezien als koploper in de gezondheidszorg en gewaardeerde partij op het Europese continent.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen