Wekelijks nieuwe slachtoffers door ongeval met brandbare vloeistoffen

Array

Nog steeds komen er jaarlijks tientallen levens op z’n kop te staan door een ongeluk met brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en brandgel. Alleen al vorige week, toen het zomers warm was, zijn er 7 personen in één van de drie Brandwondencentra behandeld na een ongeval met brandbare vloeistoffen in combinatie met een barbecue of vuurkorf. ‘’Onze conclusie is dat er nog behoorlijk onvoorzichtig wordt gedaan bij het aansteken van een barbecue of vuurkorf,’’ aldus Jacob Blik – afdelingshoofd Brandwondencentrum Groningen. ‘’En dan te bedenken dat we nog vele barbecue-dagen in het vooruitzicht hebben deze zomer.’’

In 2015 werden er 81 slachtoffers met zeer ernstige brandwonden opgenomen in de Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam na een ongeval met brandbare vloeistoffen[1]. Reden genoeg voor de Nederlandse Brandwonden Stichting om, samen met ervaringsdeskundigen Chris, Kim, Jeroen, Anna en Roza, in actie te komen. Zij slaan de handen ineen om middels een indrukwekkende voorlichtingscampagne het Nederlandse publiek te informeren over de gevaren én gevolgen van brandbare vloeistoffen. Roza (20 jaar) loopt in 2015 bij een ongeval met wasbenzine derdegraads brandwonden op. Vijf weken wordt ze opgenomen in een brandwondencentrum. Een lange revalidatieperiode volgt. Wat overblijft zijn de littekens. Roza: ‘’Mijn littekens horen nu bij mij, het is goed zo. Met mijn verhaal wil ik anderen helpen en slachtoffers voorkomen.’’

Waardoor gaat het mis?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van ongevallen met brandbare vloeistoffen. Uit de verhalen van slachtoffers blijkt dat mensen weinig weten over de gevaren bij het gebruik van brandbare vloeistoffen. Daarnaast onderschatten zij de risico’s. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen ALTIJD een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten.

Hoe moet het dan wel?

De drie Brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen aan geen brandbare vloeistoffen te gebruiken voor het aanmaken van een barbecue of vuurkorf. Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes.

Doe de BBQ-test!

Via een online kennistest leer je in slechts acht vragen hoe je een barbecue ongeval kunt voorkomen. Daarnaast leer je wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën opeens in brand staat. Test je eerste hulpkennis via www.brandwondenstichting.nl/bbq. Meer tips voor veilig barbecueën en de verhalen van Chris, Kim, Jeroen, Anna en Roza lees je op www.brandwondenstichting.nl/brandbarevloeistoffen.

Bron:  de Nederlandse Brandwonden Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen