Consumentenbond roept consumenten op ziekenhuisrekeningen openbaar te maken

Array

Begin juli 2016 startte de de campagne ‘Wat kost mijn zorg?’ en stuurde alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen een brief met het verzoek de gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. CZ voldoet als eerste aan de oproep door de tarieven voor 2016 van de behandelingen tot €885 (het maximale verplichte en vrijwillige eigen risico) op zijn website te publiceren.

CZ maakt tarieven ziekenhuisbehandelingen bekend
Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot €885 vrijgegeven. Dit gebeurde na een oproep van de Consumentenbond.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Wij zijn blij dat CZ deze tarieven openbaar maakt en wij hopen dat de andere verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen’. CZ heeft aangegeven te streven naar het vrijgeven van de prijzen van alle behandelingen. Tot die tijd kunnen consumenten voor de prijs van behandelingen boven €885 terecht bij de klantenservice van CZ.

Keuze-informatie

De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken. Dit is belangrijke keuze-informatie voor consumenten, omdat zij een flink percentage van de ziekenhuisbehandelingen zelf moeten betalen via het eigen risico.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars voorafgaand aan een behandeling telefonisch nauwelijks correcte prijsinformatie kunnen geven.

uploaden

De Consumentenbond roept consumenten op de campagne voor het openbaar maken van ziekenhuisprijzen te steunen op consumentenbond.nl/watkostmijnzorg. Bovendien ontwikkelt de Consumentenbond een instrument om de prijzen van ziekenhuisbehandelingen te verzamelen met hulp van consumenten. Vanaf september kunnen consumenten hierin anoniem hun ziekenhuisrekening uploaden. Meer informatie voor consumenten die hier aan mee willen werken, staat ook op de actiepagina ‘Wat kost mijn zorg?’.

Bron: Consumentenbond 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen