Patiënten ondervinden veel problemen door verandering naar goedkopere medicatie

Array

Jaarlijks krijgen meer dan 500.000 hartpatiënten medicatie voorgeschreven. Uit onderzoek van hart.volgers.org blijkt dat bijna alle patiënten in tweede instantie een ander medicijn ontvangen. Veel hartpatiënten ondervinden hiervan nadelige gevolgen, zoals bijwerkingen en een verminderd effect van de medicatie. Deze problemen leiden onder andere tot extra bezoeken aan hun arts.

 output_snMwbu
Slechts een op de drie hartpatiënten ondervindt geen problemen

Van de 264 hartpatiënten die vrijwillig hebben deelgenomen aan het onderzoek werd bij 95% de vertrouwde medicatie, waarover men tevreden was, omgezet in een andere variant. Slechts een op de drie hartpatiënten is na de medicatie-wijziging tevreden over de medicatie. Evenzoveel hartpatiënten ervaren verminderde werking van de nieuwe medicatie en een derde ervaart nieuwe bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zoals allergische reacties, misselijkheid en maagklachten spelen daarbij een belangrijke rol.

Verwarring en extra bezoek aan cardioloog

Uit onderzoek van hart.volgers.org blijkt verder dat de helft van de 250 hartpatiënten, waarvan de medicatie werd veranderd, geen uitleg kreeg van hun apotheker. Bijna een op de zes hartpatiënten maakt een extra afspraak bij zijn of haar cardioloog vanwege onzekerheid, verwarring of klachten. Uiteindelijk ontvangt 20% van de hartpatiënten zijn of haar eerdere medicatie weer. Niet bij alle patiënten blijkt dit tot de mogelijkheden te behoren: “Dit was niet mogelijk, van mijn apotheker begreep ik dat in overleg met de zorgverzekeraar wordt bepaald welk merk wordt verstrekt.”

Kostenbesparing door goedkoper medicijn.

Hartpatiënten worden frequent geconfronteerd met andere medicijnen bij uitgifte vanuit de apotheek. Zorgverzekeraars en apotheken voeren het voorkeursbeleid waardoor goedkopere, merkloze medicatie wordt vergoed en overhandigd aan de patiënt. Voorwaarde is dat de werkzame stof en de sterkte van het middel overeenkomen met het in eerste instantie voorgeschreven medicijn (bron Apotheek.nl).

Deze enquête maakt inzichtelijk dat het streven naar het goedkoopste medicijn mogelijk belangrijke negatieve gevolgen heeft voor hartpatiënten en de gezondheidszorg. Gezondheidsbezwaren voor de patiënt en extra zorgconsumptie – waardoor nieuwe zorgkosten ontstaan – behoren tot de gevolgen. Ook recent onderzoek van het NIVEL in opdracht van de Hart&Vaatgroep onderschrijft de problemen voor hartpatiënten. Verder onderzoek naar de effecten van het voorkeursbeleid lijkt geboden.

FACTSHEET
Enquête Medicijn wijziging
Hartpatiënten ondervinden veel problemen door verandering naar
goedkopere medicatie
Jaarlijks krijgen meer dan 500.000 hartpatiënten medicatie voorgeschreven. Uit
onderzoek van hart.volgers.org blijkt dat bijna alle patiënten in tweede instantie een
ander medicijn ontvangen. Veel hartpatiënten ondervinden hiervan nadelige gevolgen,
zoals bijwerkingen en een verminderd effect van de medicatie. Deze problemen leiden
onder andere tot extra bezoeken aan hun arts.
95% ervaring met gewijzigde medicijnen
Van de 264 hartpatiënten die hebben deelgenomen aan het onderzoek werd in 95% de
vertrouwde medicatie, waarover men tevreden was, omgezet in een goedkopere variant.

Voorbeeld bijwerkingen: allergische reacties, misselijkheid,vermoeidheid(25%)

en maagklachten(15%)
substitutieenquete
output_TriE0P

 

.
Verwarring & vragen rondom nieuwe medicatie
1. 90% van de respondenten was tevreden met het oude
medicijn
2. 70% vond de verandering van het oude medicijn vervelend
3. 50% van de 250 respondenten ontving vooraf geen uitleg van de apotheker
4. 16% maakte een extra afspraak bij zijn/haar cardioloog vanwege de medicatie
5. 20% van de hartpatiënten ging uiteindelijk
terug naar de eerdere medicatie.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen