Alle russische paralympiërs geschorst voor paralympische spelen

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft het Russisch Paralympisch Comité (RPC) met onmiddellijke ingang geschorst vanwege het niet naleven van de IPC Anti-Doping Code en de World Anti-Doping Code. De beslissing is een gevolg van nader onderzoek dat het IPC instelde, na publicatie van het dopingrapport van McLaren. De hele verklaring van het IPC is hier [PDF] te lezen.

Als gevolg van deze beslissing, mag het Russisch Paralympisch Comité geen sporters afvaardigen naar de Paralympische Spelen in Rio. Het RPC heeft 21 dagen (tot en met 28 augustus) om in beroep te gaan. Het Internationaal Paralympisch Comité gaat nu met de betrokken Internationale Sportfederaties bekijken hoe de startplaatsen van de 267 Russische sporters eventueel kunnen worden herverdeeld onder de andere Nationaal Paralympisch Comités. Een definitieve beslissing hierover wordt pas genomen na de uitkomst van een eventueel beroep van het Russisch Paralympisch Comité.

Wereld anti-doping codes

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Als je met elkaar afspreekt dat je je aan de wereld anti-doping codes houdt, dan moet je met elkaar ook bereid zijn om als ultieme maatregel een sport of een land geheel uit te sluiten van internationale competitie. Nu het IPC heeft geconcludeerd dat het Russisch Paralympische Comité er niet voor kan zorgen dat Rusland in overeenstemming met de Wereld Anti Dopingcodes zal handelen, konden zij niet anders dan in het belang van alle schone sporters buiten Rusland dit Nationale Paralympische Comité te schorsen voor deelname aan de Paralympische Spelen van Rio 2016. Wij waarderen deze doortastendheid van het IPC. In het belang van alle schone sporters en van de gehele internationale sport hopen we dat het snel zal lukken om Rusland er weer bij te halen, zodra de zaken daar op orde zijn.”

Schokkend

André Cats, chef de mission Paralympic : “Schokkend om kennis te nemen van het feitenrelaas van het IPC over het overheidsgestuurde dopingprogramma in Rusland. Ik heb veel waardering voor de grondige wijze waarop het IPC is omgegaan met dit ingewikkelde dossier. Dat ze daar nu de ultieme consequentie aan verbinden, daar heb ik respect voor. Mochten de Russen daadwerkelijk niet deelnemen in Rio, dan heeft dat gevolgen voor de deelnemersvelden. Het kan ook betekenen dat TeamNL wordt uitgebreid met een aantal sporters.”

Bron: NOC*NSF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen