UMCG arts doet patiëntoverdracht in de trein

Array

Een UMCG-medewerker heeft onlangs in de trein een telefonisch gesprek gevoerd met een collega waarin de zorg voor enkele patiënten voor het weekend werd overgedragen. De medewerker had uitsluitend goede bedoelingen en wilde zich ervan vergewissen dat de goede zorg voor de patiënten was geborgd. De medewerker was zich hierbij onvoldoende bewust dat dit gesprek door enkele aanwezige passagiers kon worden gehoord. Via een van de passagiers is het via sociale media onder de aandacht gebracht. De medewerker betreurt de gebeurtenis ten zeerste en is erg geschrokken. Mede naar aanleiding van de commotie die in de (sociale) media is ontstaan, heeft de medewerker het incident gemeld bij het afdelingshoofd.

Het UMCG heeft één van de besproken patiënten geïnformeerd over het incident. Andere patiënten waren niet herleidbaar. Conform de wet Meldplicht Datalekken doet het UMCG melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zal een gesprek met de medewerker plaatsvinden.

Het UMCG vindt dat de privacy van patiënten altijd beschermd moet worden. De privacywetgeving is een zeer actueel onderwerp waar het UMCG met regelmaat aandacht aan besteedt. Zo zijn medewerkers  naar aanleiding van de invoering van de nieuwe wet Meldplicht Datalekken onder andere met een interne campagne ‘Wat zou jij doen’ bewust gemaakt van de mogelijke risico’s op het gebied van datalekken.

Incident

Als lerende organisatie is dit incident voor het UMCG aanleiding om medewerkers nogmaals te wijzen op het grote belang van het zorgvuldig omgaan met patiëntgegevens. Zelfs toen nog niet duidelijk was dat het een UMCG-medewerker betrof, maakte het UMCG direct duidelijk dat de privacy van patiënten altijd beschermd moet worden.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen