Amphia succesvol met nieuwe behandeling voor patiënten met een acuut herseninfarct

Array

“Door de nieuwe behandeling kon ik al heel snel weer praten en bewegen.”
Amphia biedt patiënten met een acuut herseninfarct een nieuwe behandeling. Deze intra-arteriële trombectomie (IAT) behandeling zorgt ervoor dat patiënten minder blijvende schade oplopen en sneller herstellen. Binnen het ziekenhuis staat hiervoor zeven dagen in de week, dag en nacht een gespecialiseerd team klaar.

Patiënten hoeven daardoor niet meer buiten de regio behandeld te worden. Vanwege de complexiteit kan de nieuwe methode alleen worden uitgevoerd in ziekenhuizen die hiervoor voldoende zijn toegerust. Amphia is een van deze ziekenhuizen.

Elk jaar krijgen ongeveer 40.000 Nederlanders een herseninfarct, met vaak ernstige gevolgen zoals spraakstoornissen en verlamming. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedpropje. Door deze verstopping krijgt een deel van de hersenen geen bloed meer. Hierdoor kan een beschadiging van de hersenen ontstaan met als gevolg blijvende invaliditeit. Het is dan ook van groot belang dat dit bloedvat zo snel mogelijk weer geopend wordt.

Nieuwe behandeling: snel en veilig

Bij een acuut herseninfarct krijgt de patiënt als standaardbehandeling via een infuus een medicijn toegediend dat stolsels oplost. Omdat grote stolsels vaak niet goed oplossen, herstelt slechts een op de zeven patiënten hier goed van. De IAT behandeling is een nieuwe en betere manier om stolsels snel en veilig weg te halen. Neuroloog in Amphia, Michel Remmers: “De behandeling voeren wij uit als uit een scan blijkt dat een bloedpropje een groot bloedvat afsluit in de hersenen. Via een prik in de lies wordt een dun buisje (katheter) in een bloedvat ingebracht en doorgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Het bloedpropje wordt vervolgens via de katheter verwijderd. De behandeling is voor patiënten weinig belastend en kan meestal zonder narcose of roesje worden uitgevoerd. Voorheen moesten patiënten voor deze behandeling naar een andere regio worden verwezen. Als je je realiseert dat elke seconde telt, kun je je voorstellen wat de impact van deze reistijd is op het herstel van een patiënt.”

Meer dan een derde van de patiënten die in Amphia zijn behandeld, was jonger dan 65 jaar. “Het zijn mensen die veelal nog in het arbeidsproces actief zijn en volop in het leven staan. De impact is voor hen en hun directe familie ontzettend groot. Daar hebben wij, naast de medische kant, dan ook extra zorg en aandacht voor”, aldus Michel Remmers.

Patientenervaring

Een van deze patiënten is mevrouw Beukelman. Zij kreeg een acuut herseninfarct op haar 43ste. “Ik had totaal geen klachten. Van de ene op de andere dag veranderde mijn wereld. Toen ik s ’ochtends kleren aan wilde doen, merkte ik dat het niet lukte. Mijn vriendin kwam boven en zag dat mijn gezicht scheef hing. Zij belde onmiddellijk 112 en toen ben ik met ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar stond al een heel team met artsen klaar. Ze handelden heel adequaat  en besloten in overleg met mijn vriendin om de nieuwe behandeling in te zetten. Ik ben ontzettend blij dat ze hier niet lang over hoefden na te denken. Want direct na de operatie kon ik mijn armen en been alweer bewegen en was mijn spraak terug.”

24/7 een gespecialiseerd team

Omdat het succes van de behandeling afhangt van de snelheid waarmee deze wordt uitgevoerd staat in Amphia 24 uur per dag, zeven dagen in de week een gespecialiseerd team van medisch specialisten klaar. Interventieradiologen, interventiecardiologen en neurologen werken nauw samen.

Amphia verwacht jaarlijks 50 patiënten uit de eigen regio middels de IAT methodiek te kunnen behandelen en heeft de afgelopen zes maanden al 25 patiënten succesvol behandeld met de nieuwe methode. Patiënten herstelden zo goed dat een groot deel na de behandeling klachtenvrij naar huis kon. Een ander deel zal na weer naar huis terug kunnen. Voorheen bleven veel patiënten blijvend invalide en zorgafhankelijk. Door de goede resultaten wil het ziekenhuis de behandeling voor meer patiënten in de regio beschikbaar maken. Daarover vinden momenteel dan ook gesprekken met andere ziekenhuizen plaats.

Bron: Amphia

Recente artikelen