Keuze diabetesgeneesmiddel samen met patiënt in spreekkamer

Array
Patiënt moet voorop staan bij keuze diabetesgeneesmiddel

Nieuwe diabetesgeneesmiddelen kunnen grote voordelen bieden ten opzichte van de huidige middelen. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nefarma pleit ervoor dat de nieuwe geneesmiddelen beschikbaar zijn voor patiënten die er baat bij hebben.

De zorgprofessional moet op basis van medische overwegingen een goede afweging maken. En samen met de patiënt te kiezen voor de juiste behandeling van met het beste middel.

Voor bepaalde patiëntengroepen werken de traditionele diabetes geneesmiddelen onvoldoende en kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben. Daarom kijken wetenschappers en farmaceuten voortdurend naar mogelijkheden om voor diabetespatiënten nog betere geneesmiddelen te maken.

Toegevoegde waarde

Diverse internationale onderzoeken tonen aan dat de nieuwe generatie orale diabetesmiddelen enorme toegevoegde waarde hebben. Met minder bijwerkingen dan de oude geneesmiddelen die nog vaak worden voorgeschreven door Nederlandse huisartsen. Initiële studies voor de registratie in de EU en aanvullende studies onderstrepen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.  De nieuwere klassen geneesmiddelen hebben in het algemeen een beter cardiovasculair veiligheidsprofiel, een betere verdraagzaamheid en geven minder bijwerkingen zoals hypo’s, gewichtstoename en diarree. Daarnaast biedt dit patiënten ook op de lange termijn meerwaarde door een lagere kans op het krijgen van een hartaanval.

Suggestie onjuist gewekt

De suggestie die wordt gemaakt in het artikel van de Volkskrant van 4 augustus jl. dat in deze onderzoeken de nieuwe middelen alleen vergeleken zijn met placebo’s is onjuist. De middelen zijn getest door ze toe te voegen aan de bestaande behandeling.

Huisartsen blijven erg terughoudend bij het voorschrijven van deze nieuwe middelen en schrijven op basis van een verouderde richtlijn voor. Inmiddels zijn er veel nieuwe studies beschikbaar die niet meegenomen zijn in de huidige richtlijn. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nefarma heeft in een brief van 31 juli 2015 aan het NHG verzocht om aanpassing van de richtlijn op basis van deze data. Het NHG heeft besloten de richtlijn te herzien, maar dit proces loopt erg traag en zal pas naar verwachting eind 2017 zijn afgerond.

Beslissing in Spreekkamer

De beslissing of een traditioneel of innovatief geneesmiddel wordt voorgeschreven wordt uiteindelijk in de spreekkamer bepaald. Daarbij zal de behandelaar idealiter haar of zijn overwegingen met de patiënt delen en ook kunnen wijzen op eventuele kostenaspecten. Nefarma wil niets afdoen aan de eigen afwegingen die het NHG maakt . Wij vinden het wel bezwaarlijk dat patiënten geen toegang zouden krijgen tot veilige en effectieve middelen omdat  het NHG de meerwaarde ervan niet ziet. Dan is de patiënt de dupe. Daarbij is het opmerkelijk dat het NHG een volledig andere visie heeft op de effecten van geneesmiddelen dan bijvoorbeeld medisch specialisten of de internationale wetenschappelijke wereld. Een diabetespatiënt die naar een Nederlandse huisarts gaat, zal echt niet anders zijn dan een diabetespatiënt in Frankrijk, Engeland of Amerika.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen