Een mini Utrecht Science Park op Lowlands

0
747

Muse. Paulien Cornelisse. Disclosure. Hans Teeuwen. Iris Sommer. Ze staan allemaal op het bekende Festival in Biddinghuizen. Laatstgenoemde, hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, zal niet alleen een college geven in een van de festivaltenten, ze gaat er met haar onderzoeksgroep ook onderzoek doen. “We willen meer weten over hallucinaties. Die kunnen opgewekt worden door bijvoorbeeld dansen en slaaptekort. Ik denk dat we op Lowlands genoeg mensen tegenkomen die aan die voorwaarden voldoen.”

Meer dan honderd verzoeken kreeg Lowlands na hun oproep wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen in te dienen. Het festival geeft in het weekend van 19 augustus negen onderzoeksgroepen de ruimte om op het terrein hun onderzoek uit te voeren. “Een unieke kans voor ons natuurlijk”, stelt Sommer die eveneens verbonden is aan het UMC Utrecht Hersencentrum. “Als ik onze ethische commissie zou vragen om proefpersonen te mogen drogeren en te onthouden van slaap om te zien of dat dat hallucinaties bevordert, zal mij vriendelijk doch dringend de deur worden gewezen.”

EEG in Echo-tent

In de zogenoemde Echo-tent gaan Sommer en haar Utrechtse collega’s de festivalgangers aan hun hallucinatie-onderzoek onderwerpen.
“We willen ze drie keer meten. Op vrijdag, zaterdag en zondag. Ze krijgen een vragenlijst voorgelegd en we nemen driemaal een EEG af, waarmee we het slaaptekort zichtbaar maken. Met dit alles hopen we onder andere te achterhalen wie voor welke vorm van hallucinatie vatbaar is.” De data die ze verzamelt tijdens Lowlands hoopt ze te kunnen gebruiken voor een wetenschappelijke publicatie.

Losgaan na achten

Sommers groep bevolkt de onderzoekstent drie dagen lang, van 12 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds. “Vanaf acht uur mogen we los en gaan we van de festivalavonden genieten”, zegt de hoogleraar enthousiast. “Ik kijk uit naar het optreden van Disclosure.”
Haar aanstaande Lowlandsoptreden heeft nog niet geleid tot sterallures. “We worden niet met de limousine opgehaald, en we overnachten evenmin in het Krasnapolsky. We krijgen een plekje op de camping. Met mijn 15 Utrechtse collega’s maken we er met onze tenten een Utrechtpleintje van.” Een mini in de Flevopolder.

Bron: UU