Meer of minder pijn met Muse?

Radboudumc onderzoekt Lowlandspubliek

Kun je meer verdragen wanneer je naar je favoriete muziek luistert in plaats van naar muziek die je verschrikkelijk vindt? Onderzoekers van het Radboudumc zoeken het op 19, 20 en 21 augustus uit tijdens . Ze laten de Lowlandsbezoekers hun eigen pijngrens opzoeken om erachter te komen wat muziek hiermee doet. De uitkomst van dit onderzoek kan bijdragen aan betere behandeling voor de drie miljoen Nederlanders die dagelijks pijn ervaren.

Je hand in een bak met ijswater. Elektrische schokjes en druk op je onderarm. Het zijn de drie onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben? De onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg  van het Radboudumc proberen er op Lowlands achter te komen. Zij hopen in de toekomst muziek als behandeling in te kunnen zetten voor patiënten.

Drie miljoen mensen

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven en vertraagt het herstel na een operatie. Bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk.

Brandwonden

Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers hopen dat het onderzoek dat ze op Lowlands doen ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben. “We lossen pijn in Nederland veelal op met medicatie, maar dat kan de nodige bijwerkingen hebben. Muziek heeft dat niet en mensen kunnen zelf kiezen wat en wanneer ze luisteren.”

Lowlands Science Dorp

Lowlands Science kende vorig jaar een zeer succesvol debuut. In het enorme lab in de Oh Mega!-tent deden duizenden mensen mee aan tien experimenten. Ook het Radboudumc was aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij lieten het Lowlandspubliek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en deden onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.

Enkele maanden geleden werd opnieuw een oproep onder wetenschappers verspreid om onderzoekvoorstellen aan te dragen. De beste voorstellen worden drie dagen lang in het Lowlands Science Dorp naast de ECHO-tent uitgevoerd. Naast het Radboudumc zijn het NFI met de TU Delft, de HvA en de Politieacademie, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit, het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam aanwezig om onderzoek te doen. Bekijk alle experimenten op http://lowlands.nl/programma/#category-Lowlands_Science

Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door IBM, De Hersenstichting, SIA en KNAW.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen