Reizigersdiarree of turista een reisgezel die je liever vermijdt

Array

Reizigersdiarree of turista is geen geliefde reisgezel. Deze ongevaarlijke ziekte kan je avontuurlijke trektocht of je korte citytrip grondig verknallen.  Reizigersdiarree ontstaat tijdens of direct na een reis. Meestal is het milde diarree: drie tot vijf keer per dag ontlasting gedurende drie tot vijf dagen. Met daarbij buikkrampen en lichte verhoging. In de meeste gevallen gaat de diarree snel en vanzelf over en duurt ze niet langer dan enkele dagen. Om ervoor te zorgen dat je niemand anders besmet, moet je zeker je handen wassen wanneer je het toilet hebt bezocht. Als je baby last heeft van diarree, was dan ook overvloedig je handen als je een luier hebt verschoond.

Reizigersdiarree

Bij ernstige reizigersdiarree komt de ontlasting veel vaker dan vijf keer per dag. Reizigersdiarree houdt minstens vijf dagen aan. Je kunt daarbij ook hoge koorts krijgen, overgeven, of er zit bloed en slijm bij de ontlasting. Reizigersdiarree ontstaat meestal door het eten of drinken van voedsel of drank dat besmet is met bacteriën. Soms ook door zwemmen in open water. Hoe primitiever de omstandigheden en hoe warmer het klimaat, hoe meer kans dat je in aanraking komt met besmet voedsel. Reizigersdiarree kunt u ook in de beste hotels krijgen.

Uitdroging

Het grootste gevaar bij diarree is uitdroging door het overmatige vochtverlies. Een volwassene moet minstens anderhalve liter water per dag drinken, om uitdroging tegen te gaan. Als je reizigersdiarree hebt moet je dus zoveel mogelijk drinken. Water of thee zijn de beste drankjes in dit geval. Ook cola is aan te raden: deze drank bevat de juiste zouten en suikers om je er terug bovenop te helpen. In het specifieke geval van een salmonellabesmetting mag je geen antibiotica innemen. Men raadt zelfs aan geen enkele soort medicatie te gebruiken. De beste behandeling is hier opnieuw erg veel drinken om uitdroging te voorkomen, tot 10 liter per dag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen