Franciscus Gasthuis stimuleert bewegen bij kanker

0
917

Sinds september 2015 krijgen patiënten met longkanker, die in Franciscus Gasthuis worden behandeld met chemotherapie en zijn opgenomen op de afdeling Oncologie, een ‘beweegtasje’ en hebben zij de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘beweegbox’. Dit is het afgelopen jaar positief ervaren door patiënten. Daarom wordt het nu voor alle patiënten met , die een chemotherapietraject starten, mogelijk om hiervan gebruik te maken.

Het project ‘ bij kanker’ is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Franciscus Vriendenfonds en bestaat uit twee onderdelen: de beweegbox en het beweegtasje. Karin Wensing, verpleegkundig specialist oncologie: ‘Door vanaf de diagnose de fysieke en geestelijke gezondheid van de patiënt te optimaliseren, wordt de herstelperiode korter en kan sneller worden gere-integreerd in bijvoorbeeld het werkproces. Uit onderzoek blijkt dat bewegen tijdens het gehele traject een positief effect heeft op fysiek en psychisch functioneren, vermoeidheid en kwaliteit van leven’.

Sneller in beweging

De beweegbox is gemaakt om patiënten tijdens hun opname te stimuleren en de mogelijkheid te geven tot bewegen. In de box zitten materialen die zij hiervoor kunnen gebruiken. ‘De beweegbox heeft er aan bijgedragen dat ik na de kuur sneller in beweging kwam. Hierdoor voelde ik mij na de eerste kuur redelijk goed’, aldus een tevreden patiënt.

Ook krijgen patiënten een tasje mee naar huis. Hierin zitten hulpmiddelen en een instructiekaart met oefeningen om het bewegen thuis te stimuleren. De ervaring van de afgelopen maanden leert dat patiënten concreet weten welke oefeningen zij kunnen doen tijdens hun behandeling. Karin Wensing: ‘Uitgangspunt is dat patiënten de oefeningen zelfstandig in de thuissituatie kunnen uitvoeren, waarbij zelfmanagement centraal staat. De begeleiding vindt plaats door de oncologieverpleegkundigen gedurende het gehele chemotherapie traject’. Door de inzet van dit beweegtasje wordt een positief effect op de vermoeidheid en kwaliteit van leven van de patiënt verwacht. Dit kan leiden tot minder behoefte aan revalidatieprogramma’s en psychosociale ondersteuning door de patiënt.

Bron: SFG

Vorig artikelOnderzoek naar medische toepassing ketonendrank
Volgend artikelBevel voor zorgverlener mevrouw Verdaasdonk uit Prinsenbeek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.