Kan ik alarmnummer 112 ook in het buitenland bellen?

Array

Natuurlijk wil je onbezorgd genieten op vakantie. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Maar ook tijdens uw vakantie kan het zijn dat u acuut medische hulp nodig heeft. U kunt hiervoor het alarmnummer bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.

Landen met alarmnummer 112

112 is bereikbaar in alle landen van de EU en in:

  • Zwitserland;
  • Liechtenstein;
  • IJsland;
  • Noorwegen;
  • Servië;
  • Turkije;
  • Albanië;
  • Bosnië-Herzegovina;
  • Kosovo;
  • Moldavië;
  • Macedonië;
  • Montenegro.
1 noodnummer binnen Europa

Belt u in het buitenland naar 112? Dan wordt u doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Bent u in het grensgebied tussen Nederland, Duitsland en België? Dan kan uw oproep in een ander land terechtkomen dan van waaruit u belt. De centralist kan u dan doorverbinden met de Duitse of Belgische alarmcentrale. Dit geldt overigens alleen voor een mobiel toestel met SIM-kaart. Buitenlandse alarmcentrales hebben zogeheten simloze oproepen geblokkeerd.

In de meeste landen van de EU kunt u Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. Vaak kunt u ook Frans of Duits spreken. Net als in Nederland is dit alarmnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons.

Alleen voor situaties waarbij elke seconde telt

Het internationale alarmnummer 112 is alleen bestemd voor situaties waarbij elke seconde telt. Bijvoorbeeld bij een brand of als iemand een hartaanval krijgt. Maar ook als u getuige bent van een ongeval met gewonden. Of als u getuige bent van een misdrijf omdat de politie de verdachten – op heterdaad – kan aanhouden.

Andere noodnummers in het buitenland

Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat u vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat u bezoekt en sla deze op in uw mobiele telefoon.

Welke talen spreken 112-telefonisten?

U kunt altijd in het Engels geholpen worden, ongeacht waar u bent. In welke talen nog meer verschilt per land.

Wanneer 112 bellen?

U mag alleen 112 bellen voor een levensbedreigende situatie, zoals een brand, een verkeersongeval met gewonden of als iemand een hartaanval krijgt. Ook als u getuige van een misdrijf bent, mag u 112 bellen. De politie kan de dader zo op heterdaad betrappen.

Nationale noodnummers in het buitenland

In andere gevallen kunt u in Nederland 0900-8844 bellen voor hulp. Ook andere landen hebben zo’n nationaal nummer voor niet-spoedeisende hulp. Zoek dit telefoonnummer op voor uw land van bestemming en sla deze op in uw telefoon.

Pechhulp in het buitenland

Een goede voorbereiding helpt bij de afhandeling van een noodsituatie in het buitenland. Neem altijd (een print van) uw verzekeringsbewijs mee. Zo heeft u altijd uw verzekeringsgegevens bij de hand. Met de aanvullende dekking voor Pechhulp in het buitenland staat Allsecur u bij na een ongeval. Zo helpen wij u in het buitenland:

  • U, uw passagiers en uw bagage worden vervoerd naar uw bestemming of naar Nederland.
  • Allsecur vervoert uw auto naar een door u gekozen adres in Nederland. Tenzij deze binnen 48 uur kan worden gerepareerd.
  • Wij zorgen dat de garage in het buitenland over de benodigde onderdelen kan beschikken om uw auto te repareren.
Deze apps zijn handig op reis
Zeker op Reis-app

Met deze handige app hebt u altijd een overzicht van praktische reisinformatie bij de hand. Medicatie- en vaccinatieoverzicht, landeninformatie en een reiswoordenboek zijn te vinden in deze app.

EHBO-app van het Rode Kruis

Een medisch noodgeval in uw omgeving? Met de EHBO-app hebt u de juiste instructies altijd op zak. Van brandwond tot aanvallen, van vergiftiging tot verstuiking.

Meer over de EHBO-app

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen