Nieuw diabetesmedicijn beschermt mogelijk ook de nieren

Array

Een nieuw type medicatie bij type 2 verlaagt niet alleen de bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het . De resultaten van het onderzoek worden vandaag online gepubliceerd in Journal of the America Society of Nephrology (JASN).

SGLT2

Bij patiënten met diabetes type 2 treden door een hoge bloedsuiker allerlei gezondheidsproblemen op, waaronder hoge bloeddruk, toename in gewicht en nierschade. Daarom wordt gezocht naar medicijnen die de bloedsuiker verlagen. Tot nu toe wordt hiervoor meestal metformine voorgeschreven, met als tweede keus een sulfonylureum derivaat zoals glimepiride of gliclazide, dat insulineafgifte in de alvleesklier stimuleert. Inmiddels is er een nieuw middel ontwikkeld, canagliflozine. Dit middel remt de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nooit goed onderzocht.

1450 patiënten, twee jaar lang

Daarom vergeleek Heerspink de effecten van deze twee medicijnen met elkaar op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 patiënten met diabetes type 2 uit 19 landen, die allen metformine ontvingen, het huidige standaardmiddel bij diabetes type 2. Een deel van hen kreeg naast metformine ook glimepiride, een deel kreeg naast metformine ook canagliflozine 100 mg of canagliflozine 300 mg. Deze patiënten werden gedurende twee jaar regelmatig gecontroleerd op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie.

Nierbeschermend effect

Heerspink concludeert dat beide middelen de bloedsuiker ongeveer evenveel verlagen. De nierfunctie blijkt echter met canagliflozine minder snel achteruit te gaan. Canagliflozine lijkt dus de nieren te beschermen. “Omdat de bloedsuikerspiegel nauwelijks verschilt bij beide middelen, suggereren onze resultaten dat het nierbeschermende effect van canagliflozine niet samenhangt met de lagere bloedsuiker,” zegt Heerspink. “Deze resultaten zijn vooral belangrijk omdat veel patiënten met diabetes risico lopen op nierfalen. Canagliflozine zou een goede therapeutische kans kunnen bieden voor deze patiënten.”

Klinische trials

Canagliflozine is al op de markt in Europa en Amerika. “Voordat we zeker weten of dit middel een betere keus is dan glimepiride voor de behandeling van nierfalen, moeten grotere studies met langere follow-up worden  uitgevoerd. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.”

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen